Jagers en gemeenten werken samen aan veiliger buitengebied

Jagers en gemeenten werken samen aan veiliger buitengebied

WIJCHEN – De gemeenten Beuningen, Druten en Wijchen gaan samen met de Jagersvereniging werken aan verbetering van de veiligheid in het buitengebied. Op het platteland neemt de criminaliteit toe, zoals illegale afvaldumpingen, het schieten op beschermd wild en het stropen van vis.

De burgemeesters Daphne Bergman (Beuningen), Corry van Rhee-Oud Ammerveld (Druten), en Hans Verheijen (Wijchen) hebben daarover deze week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de wildbeheereenheid Wijchen en Waal.

Provinciale Staten hebben aangegeven dat de overheid de criminele praktijken in het buitengebied een halt moet toeroepen. De Agenda Veilig Buitengebied is opgezet en ondertekend door alle gemeenten in Gelderland, waaronder ook Druten, Wijchen en Beuningen.

Initiatief komt van jagers

De Jagersvereniging nam het initiatief om de gemeenten daarmee te helpen. “Wij willen samen met de gemeenten een vuist maken tegen criminaliteit in het buitengebied. De tijd is voorbij dat alleen de overheid ervoor verantwoordelijk is. Wij willen dit als inwoners samen met de overheid doen,” zegt Ger van Hout, regiomanager bij de Jagersvereniging.

Het project wordt gesubsidieerd vanuit de provincie en de betrokken gemeenten. Het is de bedoeling dat er na twee jaar een evaluatie volgt.

Jachtopzichters en gemeentelijke boa’s helpen elkaar

De vrijwillige jachtopzichters van de wildbeheereenheid, die volledig zijn uitgerust als ‘groene’ buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), kunnen buiten kantoortijden een oogje in het zeil houden en handhavend optreden wanneer dat nodig is.

Volgens de burgemeesters zijn zij daarmee een mooie aanvulling op de boa’s van de gemeente. Zij helpen elkaar wanneer nodig, delen informatie met elkaar en hebben structureel overleg. Dit alles voor een veiliger buitengebied en bescherming van het wild.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}