Onderzoek ARN: Oude deegwaren verwerken tot diervoeder

Onderzoek ARN: Oude deegwaren verwerken tot diervoeder

WEURT – Afvalenergiecentrale ARN in Weurt onderzoekt samen met een aantal partners hoe deegwaren zijn op te werken tot grondstof voor diervoeder. Het gaat daarbij om oud brood en vergelijkbare deegwaren. Dat staat in het Jaarverslag 2018 van de ARN.

Voor een goed product moeten de deegwaren eerst worden ontdaan van eventuele verpakkingsmaterialen en vervolgens worden gedroogd. Het blijkt technisch mogelijk om daar warmte of stoom van de ARN voor te gebruiken. Dit zou kunnen leiden tot een interessant project voor de ARN.

Overschotten aan brood en deegwaren

In Nederland is sprake van een overschot op de productie van brood en deegwaren, ondanks het feit dat een deel van het overschot naar de Voedselbanken gaat. Naar verwachting zullen er ook in de toekomst overschotten blijven bestaan wat betreft brood en deegwaren, aldus het Jaarverslag 2018.

Er worden tegenwoordig heel veel soorten brood aangeboden en verkocht. Mede daardoor is het bijna niet te vermijden dat er regelmatig overschotten ontstaan. Daarnaast zijn er ook misproducties van brood en aanverwante producten, bijvoorbeeld met chocolade.

Verbranden of storten is laatste optie

Het is altijd beter om overschotten en producten die over de datum zijn en niet meer geschikt voor menselijke consumptie, te verwerken tot diervoeder. Dat is zeker beter dan het te verbranden, vergisten of te storten. Ook de EU en de Nederlandse overheid zijn deze mening toegedaan.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}