Parochiebestuur Beuningen denkt na over toekomst kerken

Parochiebestuur Beuningen denkt na over toekomst kerken

BEUNINGEN – Het kerkbestuur van de parochie H. Johannes XXIII in Beuningen en het bisdom Den Bosch denken momenteel na over de toekomst van de kerk in Winssen en in een later stadium de kerk in Ewijk. Daarbij is het uitgangspunt dat nieuwe functies passend moeten zijn en dat de inwoners worden betrokken bij alle ontwikkelingen.

Dat meldt het college van B&W van Beuningen in een brief aan de partij BN&M. Op verzoek van BN&M heeft het college gesprekken gevoerd met de protestantse gemeente Beuningen/Winssen en de parochie H. Johannes XXIII.

Duurzaamheid en lange termijn inkomsten

BN&M wil graag weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de kerken van beide geloofsgemeenschappen. De kerken zijn erg gezichtsbepalend in de dorpen en daardoor belangrijk voor de kernen, zo stelt BN&M.

Bijna een jaar geleden zijn de pastoraatsgroep en het kerkbestuur gestart met het ontwikkelen van een visie. Deze is volgens de gemeente gericht op duurzaamheid en inkomsten op de lange termijn. De gemeente heeft ook afgesproken met de parochie dat eventueel belangstellende partijen en organisaties altijd worden doorverwezen naar het kerkbestuur.

Fusiebesprekingen

De protestantse kerk in Beuningen is bezig met fusiebesprekingen met omliggende protestantse besturen. Dat gebeurt omdat er met name een gebrek is aan vrijwilligers, vooral voor bestuurlijke functies.

Het protestantse kerkbestuur stelt de kerk in Beuningen ook beschikbaar voor andere gebruikers. Dat zijn vooral activiteiten die raakvlakken hebben met de functie van de kerk. Daarbij is het uitgangspunt dat die activiteiten niet concurrerend moeten zijn met dorpshuis de Lèghe Polder in Beuningen.

Culturele doeleinden

De protestantse kerk in Beuningen heeft wel last van enige terugloop in bezoekers, maar het bestuur maakt zich voorlopig geen zorgen over leegstand van de kerk. Overigens wordt de kerk in Winssen verhuurd voor culturele doeleinden en dient het ook als trouwlocatie. Er worden geen diensten meer gehouden.

Het protestantse kerkje in Winssen is een gemeentelijk monument. Het college van B&W heeft het kerkbestuur geattendeerd op de mogelijkheid dat men bij de gemeente subsidie kan aanvragen voor restauratie of onderhoud. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}