Processierupsen worden in Beuningen bestreden door mezen

Processierupsen worden in Beuningen bestreden door mezen

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen heeft honderd nestkastjes opgehangen aan eikenbomen om de eikenprocessierups te bestrijden. Wethouder Piet de Klein hielp de collega’s van het gemeentewerf hiermee. Vrij snel na het plaatsen van de nestkastjes trokken er al mezen in de kastjes.

Met het plaatsen van de nestkastjes hoopt de gemeente koolmezen en pimpelmezen aan te trekken, want mezen lusten graag eikenprocessierupsen, terwijl veel andere vogels ze laten liggen. Een nest meesjes kan dagelijks al zo’n honderd rupsen verorberen. Zo wordt de overlast van de eikenprocessierups minder voor de mensen. De mezen hebben een trucje om de brandharen van de rups af te halen zodat ze de rupsen kunnen eten. De rups wordt door de mezen tegen een tak aangeslagen en door de schrik laat de rups dan zijn haartjes los waardoor ze hem kunnen opeten.

De mezenkastjes zijn opgehangen op plekken waar vorig jaar rupsennesten waren geconstateerd. Dat zijn eikenbomen bij onder andere scholen, sportverenigingen en langs fietspaden. Ook blijft de gemeente naast het ophangen van de nestkastjes de eikenprocessierups bestrijden via het uitzuigen van rupsennesten en het gebruiken van biologische bestrijdingsmiddelen.

Brand

Het was eigenlijk de bedoeling dat de mezenkastjes al eerder werden geplaatst, maar door een brand die vorig jaar heeft plaatsgevonden op de gemeentewerf, werden ze nu pas geplaatst. Meteen na de brand op het werf waren ze weer begonnen met het maken van een nieuwe lading nestkastjes. 

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij brand op gemeentewerf Beuningen

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}