Subsidie ‘Groene schoolpleinen’ zeer in trek bij scholen

Subsidie ‘Groene schoolpleinen’ zeer in trek bij scholen

BEUNINGEN – Ongeveer 155 scholen in de provincie Gelderland hebben de afgelopen tijd subsidie aangevraagd voor vergroening van hun schoolplein. Daarvan hebben er 88 daadwerkelijk geld gekregen van de provincie.

Vanwege het succes van de subsidieregeling Groene schoolpleinen, besloten Gedeputeerde Staten van Gelderland vorige week om hier één miljoen euro extra voor uit te trekken.

Kinderen betrekken bij plannen

Bij basisschool De Peppel in Beuningen zijn onlangs de tegels uit het schoolplein gegaan. Daarvoor in de plaats zijn bomen, struiken, avontuurlijke speeltoestellen en een moestuin voor teruggekomen. De Peppel is daarmee een van de eerste scholen, die het schoolplein groener hebben gemaakt, met geld van de provincie.  

Scholen kunnen dus nog steeds subsidie aanvragen. Daarvoor is een goed plan nodig, met een schetsontwerp, goede projectbeschrijving en een uitgewerkte begroting. Ook is het de bedoeling dat de scholen de kinderen betrekken bij de plannen.

Crowdfunding

Via de regeling Groene schoolpleinen is in totaal drie miljoen euro beschikbaar, aldus de provincie. Daarvan is 1,4 miljoen euro al uitgekeerd, en nog eens 0,4 miljoen in behandeling.

Scholen moeten overigens wel een deel van het groene plein zelf financieren. Om scholen daarbij te helpen heeft de provincie een crowdfundingplatform opgericht. De eerste school die hiervan gebruik heeft gemaakt, kreeg 2400 euro bij elkaar.

Natuur beleven

De provincie wil dat meer kinderen de natuur kunnen beleven en ontdekken. Verder wijst de provincie er op dat alle bomen en struiken meer plek bieden voor vogels, insecten en kleine dieren.

Het is daarnaast een voordeel dat meer groen zorgt voor minder last van hitte in de zomer, en een betere afvoer van water bij hevige regenbuien.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}