Winnaar Taalheldenprijs: ‘Je hebt taal gewoon overal nodig’

Winnaar Taalheldenprijs: ‘Je hebt taal gewoon overal nodig’

BEUNINGEN – Maandag werden de Taalheldenprijzen uitgereikt, als onderdeel van de Week van Lezen en schrijven. De prijzen zijn bedoeld voor mensen die laaggeletterden helpen, voor wie de stap naar een officiële cursus te groot is. Ook worden er prijzen uitgereikt aan mensen die zelf op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven. Eén van die mensen is Rob Nieuwpoort.

Ander werk

Voor veel mensen is de stap naar een taalcursus te groot. Nieuwpoort was laaggeletterd, maar heeft toch de stap genomen. Hij legt uit: “Ik heb de stap puur voor mijn werk genomen. Ik ben steigerbouwer en mijn knieën en schouders begonnen pijn te doen. Daarom wilde ik een andere functie bekleden.” Voor zijn nieuwe werk was het noodzakelijk dat hij goed kon lezen en schrijven. Buiten zijn werk had Nieuwpoort naar eigen zeggen nooit echt last van zijn laaggeletterdheid.

Tóch nuttig

Na de cursus lezen en schrijven merkt hij dat het steeds beter gaat, en nu ziet hij in dat lezen en schrijven toch ook in het dagelijks leven belangrijke vaardigheden zijn. “Overal waar je bent heb je het gewoon nodig. Het is belangrijk voor je laten en doen.”

Nieuwpoort kreeg de prijs ook omdat hij medewerkers van de gemeente motiveerde om het onderwerp laaggeletterdheid meer aandacht te schenken. Hij is er blij mee: “Die prijs is voor mij heel belangrijk. Ik heb er dan ook heel veel moeite in gestoken, en dat doe ik nu nog steeds.” Nieuwpoort hoopt verder dat het helpt om het taboe rond laaggeletterdheid te verkleinen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}