Zo bestrijden gemeenten de eikenprocessierups

Zo bestrijden gemeenten de eikenprocessierups

BEUNINGEN – Het is lente, en dus komen de eitjes van de eikenprocessierups weer uit. In Beuningen en Nijmegen beginnen de gemeenten meteen met de bestrijding van de beestjes, deels met biologische middelen. De rupsen zorgen namelijk voor overlast.

Jeuk

Eikenprocessierupsen hebben haren die bij aanraking met de huid zorgen voor jeuk en een branderig gevoel. Een manier om van de rupsen af te komen is het weghalen van de nesten. Dit kan echter pas in de zomermaanden, als mensen er al last van hebben.

Daarom wordt steeds vaker eerder in het jaar ingegrepen, met verschillende biologische bestrijdingsmethoden. Zo werden in Beuningen vorige maand al mezenkastjes opgehangen op plaatsen waar vorig jaar rupsennesten waren. Mezen zijn namelijk gek op de rupsen, en kunnen zo helpen de populatie kleiner te houden.

Aaltjes en bacteriën

Deze maand worden de jonge rupsjes in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen en Nijmegen nog op twee andere manieren bestreden. Ten eerste worden boombladeren bespoten met een vloeistof met bacteriën erin. Een rups die van die bladeren eet, wordt met die bacterie geïnfecteerd. Deze rups stopt met eten, en sterft binnen enkele dagen.Ten tweede worden aaltjes ingezet, een piepkleine rondworm. Aaltjes dringen de rups binnen, en gebruiken deze vervolgens als voedselbron en broedkamer. Na enkele dagen sterft de rups.

De gemeente Beuningen waarschuwt dat de werkzaamheden al vroeg in de ochtend beginnen, en dus voor wat overlast kunnen zorgen. Hopelijk zorgt het wel voor minder jeuk in de zomermaanden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}