Bellen met Bruls: 'Als je mening nergens op gebaseerd is, lijkt het op fake news'

Bellen met Bruls: 'Als je mening nergens op gebaseerd is, lijkt het op fake news'

REGIO – Voor een update over de corona situatie bellen we met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 38.

Grote middengroep

Dat er demonstraties worden gehouden van mensen die vinden dat de coronamaatregelen onzinnig of te schadelijk zijn, ligt volgens Bruls niet aan de uitleg van de maatregelen. “Volgens mij wordt het al vijftien weken heel veel en goed uitgelegd.” Hij verwijst bijvoorbeeld naar de RIVM website: “Het staat er allemaal in duidelijke taal, en het is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Mensen die het daar niet mee eens zijn moeten we serieus nemen, maar daar hoort ook bij dat je vraagt waar ze hun mening op baseren. Anders lijkt het wel een beetje op het fake news waar president Trump de hele tijd mee bezig is. Daar schieten we natuurlijk niets mee op.”

Niet voor het eerst is Bruls kritisch op extreme standpunten: “En dat kan ook de andere kant op zijn. Er zijn ook mensen die vinden dat we allemaal binnen moeten blijven en helemaal niks mogen. Zo heb je mensen die helemaal vóór of helemaal tegen zijn. Maar het gaat mij om die grote middengroep, die er genuanceerd over denkt, misschien wel twijfels heeft. Die moet je mee krijgen, en dat doe je dus met een genuanceerd verhaal.”

Den Haag

Bruls constateerde al eerder dat bij de demonstratie in Den Haag een kleine groep het verpestte voor de rest. Dat betekent volgens hem niet dat demonstraties nu vaker verboden zullen worden, maar wel dat burgemeesters met die kennis een volgende keer hun voorbereidingen erop zullen aanpassen, “en daar waar nodig: strak optreden.”

Jaarmarkten

De demonstratie van medewerkers van jaarmarkten en braderieën, dinsdag in het Goffertpark, verliep in elk geval zonder problemen. Bruls kreeg later in het stadhuis een petitie aangeboden, waarmee de organisatoren aan Bruls vroegen of hij er mede voor kon zorgen dat jaarmarkten weer mogen, deze zomer. Bruls: “Ik heb gezegd dat ik hun verzoek goed begrijp, maar ik ben niet de baas van de Veiligheidsregio, maar de voorzitter. En voor ons allemaal geldt dat het kabinet woensdag gaan beslissen wat er deze zomer kan.” Daar is nu het wachten dus op.

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

RN7 · Bellen met Bruls 38

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}