Bellen met Bruls: 'Gezondheid is niet van een bepaalde groep, maar van ons allemaal'

Bellen met Bruls: 'Gezondheid is niet van een bepaalde groep, maar van ons allemaal'

REGIO – Voor een update over de corona situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 27.

Condoleren

De gemeente Nijmegen heeft een online condoleanceregister geopend. Bruls legt uit waarom: “Als er tijdens een grote ramp veel mensen in één keer overlijden, is er een herdenking, een condoleanceregister, enzovoorts. Maar het over een langere periode gebeurt, lijkt het gewoon te passeren en zelfs normaal te worden. Ik denk al langer: dat kan niet zo zijn. In Nijmegen alleen al zijn er officieel 60 mensen aan corona overleden en volgens de GGD zal het in werkelijkheid minstens het dubbele zijn. Ontzettend veel mensen. In verband met privacy mogen we niet zo heel veel doen, maar zo kwam ik op het idee van dit condoleanceregister. Daarop kan iedereen in het openbaar medeleven betuigen. Zo kunnen we er ook bij blijven stilstaan.”

Verhalen

Op het condoleanceregister verschijnen ook persoonlijke verhalen van mensen, valt Bruls op: “Het is dus niet zo dat er alleen medeleven wordt betuigd. Mensen hebben ook de behoefte om hun verhaal te delen. Ook mensen die een persoonlijke band hadden met een overledene.” Bruls was burgemeester van Venlo toen in 2010 bij Tripoli een vliegtuig neerstortte. Hij herinnert zich: “Daar waren ook twee inwoners van mijn stad bij betrokken en daar was terecht heel veel aandacht voor. Nu hebben we het over corona, en gaat het bijna alleen nog maar over hoeveel vrijheid we weer krijgen, horeca die open gaat. Terwijl het natuurlijk nog steeds heel dramatisch is.”

Leeftijdsgrens

Toch zal de conversatie over het versoepelen van maatregelen niet ophouden. Dinsdag komt het kabinet met een mededeling; naar verwachting zal dan bekend worden dat de maatregelen zoals die waren voorgesteld inderdaad per 1 juni zullen ingaan. In verschillende gemeenten wordt intussen nagedacht over het inrichten van de maatschappij in de periode vóórdat er een medicijn of vaccin is ontwikkeld en verspreid. De Amsterdamse afdeling van D66 wil in dat kader leeftijdsgrenzen onderzoeken voor verschillende branches, zoals de horeca. De gedachte is dan dat de kans op ernstig ziek worden of overlijden veel kleiner is bij jongeren dan bij ouderen.

De discussie zou vervolgens kunnen gaan over wat de leeftijdsgrens dan zou moeten worden. Bruls wijst de hypothetische ’60-min-maatschappij’ resoluut van de hand: “Ik krijg koude rillingen van zo’n term. Het is de segregatie ten top. Het is natuurlijk zo – op basis van wat we nu weten - dat bepaalde groepen meer risico lopen dan andere. Daarom hebben we wel aan oudere mensen altijd het advies gegeven om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar dat is iets heel anders dan een hele groep bij voorbaal al uitsluiten van allerlei activiteiten.” Verder wijst Bruls op het belang van solidariteit: “Gezondheid is niet iets van een bepaalde groep, maar van ons allemaal. In dit verband kan ik het omgekeerde zeggen: die jongeren zouden ook wat minder de straat op kunnen gaan. Ze worden er dan weliswaar vaak minder ziek van, maar kunnen het virus wél verspreiden. Gezondheid is een zaak van solidariteit. Segregatie is niet de route die we moeten nemen.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}