Bellen met Bruls: 'Kabinet, houd de coronamaatregelen zo eenvoudig mogelijk’

Bellen met Bruls: 'Kabinet, houd de coronamaatregelen zo eenvoudig mogelijk’

REGIO – Voor updates over de corona situatie bellen we met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 36.

Namens het overleg tussen 25 Veiligheidsregio’s roept Bruls het kabinet op om bij het versoepelen van maatregelen één lijn te trekken. “We hebben nu heel veel uitzonderingen, en we merken dat mensen steeds meer moeite hebben om het allemaal uit elkaar te houden. Zo krijg ik bijvoorbeeld vragen als: in de horeca is het 1,5 meter, maar in het vliegtuig mag je met een mondkapje op naast elkaar zitten. Hoe zit dat nu? Ik merk ook zelf dat ik steeds meer moet opzoeken, terwijl ik een paar weken geleden alles uit het hoofd kende. We hebben het kabinet dus meegegeven: doe het zo eenvoudig mogelijk.”

Zomerse evenementen

Volgende week maakt het kabinet bekend wat er gaat gebeuren vanaf 1 juli. Wat betreft de Veiligheidsregio’s gebeurt dan niet alles op die ene datum, maar worden maatregelen in fases versoepeld. Bruls noemt in dit verband de evenementen: “Als je denkt dat er ook al vóór 1 september iets mogelijk is, moet je intussen geen dingen beloven die je niet waar kunt maken. Als je op 26 juni hoort dat er vanaf 1 juli evenementen kunnen worden georganiseerd, gebeurt er natuurlijk weinig, omdat er dan veel te weinig tijd is om vergunningen te behandelen.”

Niet meer waarschuwen

De veiligheidsregio-voorzitters constateerden ook dat er in horeca lang niet altijd afstand wordt gehouden. Bruls vindt dit ook wel logisch, vooral in café’s: “Behalve de afstand geldt ook de regel dat je de hele tijd moet blijven zitten. En dat is natuurlijk niet het meest gezellig. Maar ja, de regels gelden wel, en als we een groepje in het Goffertpark niet toelaten, zou het raar zijn als we het in de horeca maar laten zitten.”

Dat betekent dus ook dat de fase voorbij is waarin horecaondernemers alleen maar werden gewaarschuwd. Bruls: “Er komt een moment van bekeuren. Ook omdat het anders niet fair is tegenover al die mensen die zich wél aan de regels houden.”

Nog niet normaal

Het gaat nu al lange tijd de goede kant op met de coronacijfers, ondanks de versoepelingen van de maatregelen, en ondanks dat niet iedereen zich meer strikt aan de afstandsregel houdt. Bruls: “Maar feit is dat we sinds maart heel veel zijn thuis gebleven, en dus per definitie afstand hebben gehouden. Ik denk dat daar een verklaring ligt voor de relatief gunstige cijfers. En ik zie ook wel dat mensen het moeilijker vinden om die 1,5 meter afstand te houden, maar het gebeurt nog steeds op grote schaal. We zijn wat dat betreft niet terug naar normaal.”

En toch: is het geen optie om voor de komende maanden die afstandsregel te laten varen? Hubert Bruls vertelt erover in het hele gesprek:

RN7 · Bellen met Bruls 36

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}