Bellen met Bruls: 'Opgelegde boetes laten zien: het is menens'

Bellen met Bruls: 'Opgelegde boetes laten zien: het is menens'

NIJMEGEN – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

We spraken Bruls maandagmiddag, vlak nadat een deel van het Goffertpark werd afgesloten voor publiek. Het gaat dan met name om het gedeelte waar sporttoestellen staan. Dit was nodig, volgens Bruls, want “daar stond men ook vanmorgen nog onverantwoord met groepen bij elkaar.”

Dat er wat mensen wandelen, en enkele kinderen spelen, is niet zo’n probleem, “maar je moet niet bij elkaar gaan staan. Probeer echt die 1,5 meter aan te houden, en als het niet voor jezelf is, denk dan aan je opa en oma, die er meer vatbaar voor zijn en ernstige gevolgen kunnen ondervinden.”

Zondag werden in Nijmegen achttien boetes uitgedeeld omdat mensen op sportvelden wilden komen. Bruls hoopt dat er een afschrikwekkende werking vanuit gaat. “Dit is menens; deze maatregelen worden uitgevoerd.”

Rijksoverheid aan zet

Bruls heeft zondag overwogen om een samenscholingsverbod in te stellen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, omdat burgemeesters dit volgens de huidige regels niet zonder meer kunnen instellen. Zo moet er sprake zijn van verstoring van de openbare orde. Voor een eventueel samenscholingsverbod heeft Bruls dus de Rijksoverheid nodig: die zou de mogelijkheden daartoe dan moeten verruimen. Dit is één van de onderwerpen die Bruls maandagavond zal bespreken in een overleg met de veiligheidsregio’s en de minister van justitie. De vraag is dan dus: “Is dit wenselijk, en zo ja, hoe geef je dat dan vorm?”

Nieuwe maatregelen

Terwijl dus op alle bestuursniveaus wordt nagedacht over verdere maatregelen, vindt Bruls ook dat je daarin terughoudend moet zijn: “Je moet niet te veel maatregelen elke dag toevoegen. Op een gegeven moment snappen mensen het niet meer. Het feit dat we dit weekend op een aantal plekken in Nijmegen moesten ingrijpen, terwijl die maatregelen al een week oud waren, zegt eigenlijk al genoeg.” De druk op de samenleving is met de huidige maatregelen al behoorlijk groot. Bruls: “Ik snap heel goed dat je een ommetje wil gaan maken, bijvoorbeeld als je in een appartement woont en de kinderen thuis hebt. We moeten daar een balans in vinden, hoezeer ik ook vind dat we eigenlijk tegen elkaar moeten zeggen: blijf zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}