Bellen met Bruls: 'Verwacht niet te veel van evenementen in de zomer'

Bellen met Bruls: 'Verwacht niet te veel van evenementen in de zomer'

REGIO – Voor een update over de corona situatie bellen we met Huber Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 37.

Tóch zomerse evenementen?

Tot 1 september zijn evenementen waarvoor een vergunning nodig is verboden, maar volgende week komt het kabinet met een aankondiging over de maatregelen van na 1 juli, en vanwege de gunstige ontwikkeling van de corona-cijfers wordt gefluisterd dat er misschien tóch iets mogelijk zal zijn. Bruls sluit het niet uit, maar zegt ook: “Als kleinere evenementen al worden toegestaan, moeten daar natuurlijk wel weer vergunningen voor worden aangevraagd, en organisatoren hebben nu alle voorbereidingen stilgelegd. Zo’n proces kost toch zeker enkele weken, en mijn mensen hebben ook recht om eens wat rust te pakken na een heel inspannende coronaperiode. Dus mensen moeten niet verwachten dat er in juli al van alles kan worden georganiseerd. Dan hebben we het hoogstens over een buurtbarbecue of iets dergelijks. En echt grote evenementen zijn sowieso uitgesloten.”

Bovendien blijft de afstandsregel van kracht, en veel evenementen kunnen daar niet mee uit de voeten, denkt Bruls.

Via Gladiola

In de derde week van juli wordt er wel een Alternatieve Vierdaagse georganiseerd. De bedoeling is dat mensen in hun eigen omgeving gaan wandelen, maar toch wil een aantal mensen op vrijdag over de Via Gladiola lopen. Bruls denkt dat dit wel mee zal vallen: “Ik vind het mooie initiatieven, maar there ain't nothing like the real thing. De Via Gladiola is dan ook gewoon Sint Annastraat, dus ik raad het niemand aan om tussen het verkeer te gaan lopen. Bovendien denk ik dat veel mensen andere plannen zijn gaan maken, toen ze het heel spijtige bericht hoorden dat de Vierdaagse niet door zou gaan.”

Sinds 1 juni kunnen we wel weer een terrasje pakken en naar het museum. Bruls doet dat zelf ook weer, en vertelt erover in het hele gesprek:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}