Burgemeester Bergman: 'Het is hier vriendelijker dan in de Randstad'

Burgemeester Bergman: 'Het is hier vriendelijker dan in de Randstad'

BEUNINGEN – Iedere week bellen we over verschillende onderwerpen met een burgemeester uit onze regio. Daphne Bergman, burgemeester van Beuningen, bijt deze week het spits af.

Vóór haar huidige baan was Daphne Bergman wethouder in Gouda (Zuid-Holland). Over die overstap van de Randstad naar hier zegt ze: “In Beuningen, en trouwens in het hele Rijk van Nijmegen, is politiek minder op de man, en meer op de inhoud. En het is allemaal wat vriendelijker.” Ook de grootte van de gemeente maakt wat haar betreft verschil: “Hier kent iedereen elkaar, meer dan in Gouda, dus het is daar allemaal wat anoniemer. Maar verder is politiek toch overal hetzelfde. De politieke partijen staan voor dezelfde idealen. Het verschil zit in de manier waarop ze dat doen.”

Bergman was bijna een jaar waarnemend burgemeester in Beuningen voordat ze solliciteerde naar een vaste aanstelling. “Ik had het enorm naar m’n zin hier. Ik vind de inwoners heel plezierig en vriendelijk, ik vind dat mensen hier op een mooie manier naar elkaar omkijken. Dat merk ik nu ook in de coronacrisis.”

Corona

Het aantal coronabesmettingen is inmiddels sterk gedaald, maar Bergman wil nog niet zeggen dat de gezondheidscrisis voorbij is. “Het beleid werkt. Ik vind dat we ons in Beuningen heel goed aan de maatregelen hebben gehouden. Maar het virus is niet weg. Wereldwijd nemen de besmettingen toe, en we hebben nog geen medicijn of vaccin. We moeten dus heel erg op onze hoede blijven. Ik ben er dus nog niet gerust op.”

Haar eigen rol bij de bestrijding van het virus is beperkt. Burgemeester van Nijmegen Bruls heeft de leiding, omdat hij ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is. Hij wordt daarbij wel geadviseerd door alle regioburgemeesters, waaronder die van Beuningen. In haar eigen gemeente is Bergman vooral bezig met communicatie: “Goed uitleggen waarom we dingen doen, en waarom de maatregelen zijn zoals ze zijn.”

Omstreden vergadering

Deze week vergadert de Beuningse gemeenteraad. Dat gebeurt nog niet in het stadhuis, maar digitaal. De fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen hebben daarin een belangrijke stem. Bergman: “Zij maken een terecht punt, namelijk dat alle raadsleden aanwezig moeten kunnen zijn en mee kunnen doen. Dat vind ik ook. Daarom doen we het nu digitaal. Aan de andere kant is het geen ideale situatie. Een echt debat gaat fysiek natuurlijk altijd veel beter. We gaan hierna dus weer overleggen wat we in juli doen.”

Op 31 maart jongstleden, toen het land dus al in een ‘intelligente lockdown’ zat, werd er nog wél fysiek vergaderd. De nieuwe wethouders werden toen beëdigd, terwijl de voltallige oppositie ervoor koos weg te blijven. Op dat moment was de uitslag van een digitale stemming volgens de wet nog niet rechtsgeldig. Dat was volgens Bergman de reden om samen te komen in het stadhuis: “Als burgemeester sta ik voor rechtsgeldige besluiten. De enige manier waarop we een wethouder konden benoemen was een fysieke raadsvergadering, waarin je de eed aflegt. In dit geval heeft de politiek toen gezegd: wij hebben een nieuwe coalitie, en wij steunen nieuwe wethouders. En niet de oude. In die politieke situatie is het heel logisch dat die wethouders benoemd moeten worden.”

Had er niet gewacht kunnen worden tot de wet van kracht werd die digitaal stemmen mogelijk maakte? Bergman vindt dat niet aan haar: “U moet maar aan die partijen vragen waarom ze daar niet voor hebben gekozen. We werken in de een democratie met meerderheden, en als de meerderheid van de raad iets wil, is het raar om dat naast je neer te leggen.”

Beluister hier het hele gesprek met Daphne Bergman:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}