Geen mensenmassa op 'Witte Dommerdag', wel straatkraan met koel, helder water

Geen mensenmassa op 'Witte Dommerdag', wel straatkraan met koel, helder water

NIJMEGEN – Op ruim meer dan voldoende afstand liepen donderdag 23 juli honderden wandelaars hun eigen tocht op de traditionele 3e dag van de 4Daagse 2020. Op de Dommer van Poldersveldtweg in Nijmegen-Oost was dit jaar geen grote mensenmassa te vinden. De alternatieve lopers kwamen wel langs een speciaal watertappunt dat daar sinds begin juli koel en duurzaam kraanwater levert.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de derde dag van Groesbeek wordt de doortocht in Nijmegen-Oost 'Witte Dommerdag' genoemd. In de Dommer van Poldersveldtweg belanden de lopers tijdens normale Vierdaagse-edities in een vrolijke wit geklede massa, die hen aanmoedigt met opzwepende muziek. Witte Dommerdag begon als knipoog naar de toenmalige Sensation White-danceparty's.

Koloniale Reserve

Aan de Dommer van Poldersveldtweg stond de Prins Hendrikkazerne, nu asielzoekerscentrum. Voor de Koloniale Reserve, gevestigd in de kazerne, waren afstandsmarsen van groot belang. Vanaf 1912 werd legeringsruimte beschikbaar gesteld als logies voor de deelnemers aan een vierdaags wandelevenement dat Nijmegen aandeed. Dit was de oorsprong van de Nijmeegse Vierdaagse.

Vaste start en finish

De kazerne was van 1925 tot en met 1946 het vaste vertrekpunt en eindpunt van de tocht. Van 1928 tot 1938 werd de Vlaggenparade, de officiële opening van de Nijmeegse Vierdaagse, op de binnenplaats van de kazerne en het aangrenzende Molenveld gehouden.

Foto: Wikipedia

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}