'Mensen onderschatten de situatie grof', OMT-lid Voss hoopt op begrip voor avondklok

'Mensen onderschatten de situatie grof', OMT-lid Voss hoopt op begrip voor avondklok

NIJMEGEN –  Arts-microbioloog Andreas Voss, lid van het Outbreak Management Team, is bang dat mensen onzeker worden over het nut van de coronamaatregelen door de discussie rond de avondklok. Ook vreest hij dat hun gedrag negatief wordt beïnvloed.

Voss, verbonden aan het CWZ in Nijmegen, vindt het 'ongelooflijk' dat de rechter dinsdagochtend oordeelde dat de avondklok moet worden opgeheven. “De avondklok is een maatregel waarover mensen met verstand van inhoud hebben nagedacht en die op dit moment, als deel van de maatregelen, echt nodig is en effect toont”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Het is volgens het OMT-lid onverantwoord om de avondklok af te schaffen. “Ik snap dat de letteren van de wet gevolgd moeten worden, maar ik vind het onbegrijpelijk dat er wordt gezegd dat we niet in een noodsituatie zitten.”

‘Niet in een hossende massa gaan feesten’

Volgens Voss zullen de coronacijfers zeker niet beter worden door het verdwijnen van de avondklok. “Ik roep op om vooral niet te doen wat Viruswaarheid doet. Dat mensen niet in een hossende massa gaan feesten, zoals werd opgeroepen. Mensen onderschatten de situatie grof.”

Viruswaarheid is een actiegroep die het coronabeleid van de overheid vaak bekritiseert en de rechtszaak aanspande. Dinsdagochtend oordeelde de voorzieningenrechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Er zou geen goede juridische basis zijn voor deze coronamaatregel.

De Nederlandse staat gaat daartegen in hoger beroep. De avondklok blijft voorlopig van kracht: het hof oordeelde dinsdagavond in een spoedappèl nog dat de avondklok blijft tot de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Ondertussen werkt het kabinet aan een spoedwet, die mogelijk woensdag al naar de Tweede Kamer gaat.

‘Gevaarlijk om zomaar te schrappen’

Het schrappen van de avondklok moet volgens Voss niet door een rechter worden besloten. “Dit moet gedaan worden aan de hand van getallen en modellen. We moeten goed kijken naar de invloed ervan. Het is gevaarlijk om dingen zomaar buiten werking te stellen.”

Hij hoopt en rekent erop dat mensen zich evengoed aan de avondklok houden, mocht die straks toch niet meer gelden. “En dat hetgeen wat Viruswaarheid doet op onbegrip stuit van de meerderheid van de Nederlanders.”

Hij heeft hoop dat de meerderheid doet wat ze nu ook doen: “Namelijk zich aan de maatregelen houden. Niet omdat het moet, maar omdat ze de noodzaak herkennen.”

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland, geschreven door Nelleke Arnout

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}