Minder hart- en kankeroperaties in Radboudumc

Minder hart- en kankeroperaties in Radboudumc

NIJMEGEN – Het Radboudumc gaat de komende tijd minder hart- en kankeroperaties doen. Dit meldt het ziekenhuis op de website. Het aantal operaties wordt teruggeschroefd omdat de intensive care-afdeling volstroomt. Ook andere ziekenhuizen zien dat gebeuren.

Ziekenhuizen zien zich gedwongen de reguliere zorg steeds verder af te schalen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Er liggen landelijk nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic. Tot nu toe stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor problemen die geen acuut gezondheidsgevaar vormden, zoals knie- en heupoperaties.

Minder bedden

Het Radboudumc heeft het aantal bedden voor coronapatiënten moeten ophogen. "Dit heeft onherroepelijk als gevolg dat het aantal bedden dat vrij is voor reguliere zorg teruggebracht wordt", schrijft het Nijmeegse ziekenhuis op de website. Bij onder meer oncologische operaties en hartoperaties heeft de patiënt na afloop een IC-bed nodig voor het eerste herstel. En die bedden zijn nu vooral bezet door coronapatiënten.

‘De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er ruimte is op de ic voor een geopereerde’, aldus een woordvoerder in de Volkskrant. ‘Maar ze moeten ook kijken naar wat er niet kan.’

Gebrek aan personeel

De kern van het probleem is niet het beschikbare aantal bedden voor de ic’s. Ook beademings- en monitoringsapparatuur is ruim voorhanden. Diederik Gommers, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, signaleert dat er simpelweg een gebrek is aan personeel.

Ziekenhuizen kampen met een hoog ziekteverzuim onder de medewerkers, oververmoeidheid en psychische problemen. ‘De rek is eruit’, zegt Gommers. ‘In sommige ziekenhuizen ligt het verzuim boven de 10 procent.’

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}