Nijmeegse najaarskermis 2020 wordt verplaatst van binnenstad naar NYMA-terrein

Nijmeegse najaarskermis 2020 wordt verplaatst van binnenstad naar NYMA-terrein

NIJMEGEN – De najaarskermis van Nijmegen zal dit jaar niet in de binnenstad plaatsvinden, maar op het NYMA-terrein. Vanwege COVID-19 is de originele opzet van de kermis niet haalbaar. De opening van de negendaagse kermis is gepland op 3 oktober. De organisator moet nog wel een plan indienen dat recht doet aan de coronamaatregelen.

Diverse bezoekersstromen in de binnenstad

In de voorbereiding van de najaarskermis 2020 heeft de gemeente Nijmegen gekozen voor een lintvorming in de binnenstad met de Grote Markt en zonder de Waalkade. Bureau de Kermisgids, de organisator van de kermis, heeft ingezet op een intensievere samenwerking met ondernemers en instellingen in de binnenstad. Die opzet kan nu niet doorgaan door de gevolgen van COVID-19. “Er zijn diverse bezoekersstromen in de binnenstad”, laat het college weten. “Er is geen garantie te geven dat er voldoende ruimte blijft voor anderhalve meter afstand houden bij onverwachte grote drukte. Het aantal bezoekers dat een vrij toegankelijk evenement, winkels en horeca in de binnenstad trekt, is moeilijk op voorhand in te schatten en te reguleren. Bovendien heeft het laten verwijderen van (delen van) terrassen voor ondernemers in de binnenstad een te grote negatieve impact.”

Maatregelen ter plekke

De verplaatsing van de najaarskermis naar het NYMA-terrein is al met vertegenwoordigers van de kermisondernemers besproken. Wethouder Monique Esselbrugge (D66) verwacht dat de kermis wat kleiner uit zal vallen dan normaliter in de binnenstad. “We zijn wel van een bepaald aantal attracties uitgegaan, maar er is best veel ruimte op het NYMA-terrein. Bureau de Kermisgids is ermee bezig, dus we horen nog over hoeveel attracties het uiteindelijk zal gaan.” De vele ruimte op de locatie is ook nodig, want de anderhalvemeter-regels moeten gerespecteerd worden. “Daarvoor moet de organisator zelf met een plan komen, en dat plan bepaalt mede of de kermis door kan gaan, omdat we op basis daarvan een vergunning verlenen. Maar hetzelfde geldt in principe als voor een winkelstraat: je kunt niet voorspellen hoeveel mensen er gaan komen, er geldt geen maximaal aantal mensen. Men kan bijvoorbeeld looproutes creëren. Vooral bij het in de rij staan bij attracties en het verlaten van attracties zullen maatregelen getroffen moeten worden. Bezoekers registreren is geen verplichting die geldt, maar omdat er een afsluitbaar terrein van gemaakt zou kunnen worden, kan het natuurlijk wel.”

“Hopen dat het maar voor één jaar hoeft”

“Het is wel hartstikke jammer dat het niet in de binnenstad kan zoals gepland”, vindt wethouder Monique Esselbrugge (D66). “We zouden een zouden een kwaliteitsupgrade gaan doen, waarbij er meer verbinding tussen de kermis en de binnenstad zou komen. We hopen dat het maar voor één jaar anders moet.” Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) ziet ook de voordelen van de tijdelijke verhuizing van de najaarskermis: "Misschien komt er nu ook een ander publiek op het NYMA-terrein dan gebruikelijk.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}