Jonge Democraten: 'Provincie moet nu investeren in jongeren'

Jonge Democraten: 'Provincie moet nu investeren in jongeren'

REGIO – De provincie Gelderland moet NUON-geld inzetten om jongeren te ondersteunen die getroffen zijn door de corona-crisis. Dat vinden de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen, de jongerenafdeling van D66. Voorzitter Léonie Janssen: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat er zo snel mogelijk meer banen worden gecreëerd."

Aandacht

Als voorbeeld noemt Janssen de komst van het onderzoeksinstituut Imec, een samenwerking tussen de universiteiten van Nijmegen en Wageningen die mede door de provincie tot stand kwam. Verder zou er bij aanbestedingen meer gekeken moeten worden naar de positie van jongeren. Janssen: “We zijn nu vooral erg gefocust op de gezondheidsrisico’s, en die zijn voor jongeren kleiner dan voor oudere generaties. Maar er zijn natuurlijk ook economische gevolgen, en die slaan vooral heel hard toe bij jongeren. Daar is nu weinig aandacht voor, maar dat moet wel, want dit dreigt mis te gaan.”

NUON-geld

Gelderland heeft nog 2,7 miljard euro van de verkoop van aandelen van energiebedrijf NUON, ruim tien jaar geleden. Janssen wil dat dit geld nu wordt geïnvesteerd. Janssen: “Als we dat niet doen, dreigt er een verloren generatie te ontstaan. Jongeren hadden al een achterstand. Baanmogelijkheden en huizenmarkt waren al niet best, en de schuldenlast was al groot. Die wordt nu alleen maar groter. De stijging van bijstandsaanvragen is het grootst onder personen onder de vijfendertig.

Eenzaamheid

Een ander probleem van de jongere generatie is volgens Janssen sociaal-emotioneel: “Juist voor adolescenten , maar ook op een iets latere leeftijd is de sociale kring waarin je je bevindt heel belangrijk. Op dit moment kunnen ze nauwelijks contacten leggen, en daardoor zijn heel veel jongeren eenzaam. Dat is nu al een probleem, maar ik voorzie dat het veel erger wordt, want de introducties van Radboud Universiteit en HAN gaan niet door.”

Léonie Janssen is zelf docent aan de HAN en studeert in de avonduren. In het hele gesprek vertelt ze ook over haar eigen ervaringen tijdens de corona-crisis:

RN7 · JD-voorzitter Léonie Janssen

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}