4.500 huishoudens met grote geldproblemen in Druten en Wijchen

4.500 huishoudens met grote geldproblemen in Druten en Wijchen

WIJCHEN – In de gemeenten Druten en Wijchen zijn in totaal zo’n 4.500 huishoudens met ernstige geldproblemen. Daartoe behoren ongeveer 10.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Het blijkt dat veel van deze gezinnen verstoken zijn van hulp.

Dit kwam woensdagavond aan de orde op de zogenoemde dialoogavond onder het motto ‘Schulden, de schaamte voorbij’ in het Wijchense Kasteel. Daar gingen ruim 50 raadsleden uit beide gemeenten met elkaar in gesprek over de schuldenproblematiek. Ook vertegenwoordigers van cliëntenraden namen deel aan het overleg.

Nu meer nadruk op voorkomen van schulden

Veel aanwezigen stelden dat Wijchen en Druten goed op weg zijn met hun acties om schuldproblemen beter bespreekbaar te maken. In het verleden lag de nadruk vooral op schuldhulpverlening en bewindvoering.

Nu focussen beide gemeenten zich meer op het voorkomen van schulden, en dat preventieve beleid kreeg veel instemming onder de deelnemers van de dialoogavond. Daarbij is het belangrijk dat mensen met schulden zich tijdig melden en zo sneller in beeld komen bij alle betrokken instanties, zo luidde een van de conclusies van de avond.

Ook vanuit het rijk wil men dat alle gemeenten in ons land zich nadrukkelijker gaan bezighouden met vroegsignalering van mensen met schulden.

Mensen schamen zich om hulp te vragen

In het Wijchense Kasteel ging de minidocumentaire “Schulden, de schaamte voorbij” in première. Veel mensen met schulden schamen zich om hulp te vragen. Echter, hoe langer ze daarmee wachten hoe meer de problemen zich opstapelen. Daarom moeten gemeenten en instanties proberen om het voor de mensen gemakkelijker te maken om hulp te vragen.

In de documentaire vertelt een vrouw die haar schulden heeft overwonnen, dat het beslist geen teken van zwakte is om hulp te zoeken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}