"Als het een beetje meezit, kun je aan het einde van de week het ijs op"

"Als het een beetje meezit, kun je aan het einde van de week het ijs op"

DRUTEN – Zoals NEC bij Nijmegen hoort, zo horen schaatliefhebbers bij vrieskou. Zodra men een minnetje voor de temperatuurvoorspelling ziet staan, worden de schaatsen al snel uit de kast gehaald. De Drutense ijsmeester Rick Peters benadrukt echter dat men geduld moet hebben.

“Het ijs van het Drutens bosje is nog niet dik genoeg om dinsdag al te gaan schaatsen, maar als het een beetje meezit, is dat aan het einde van de week wél het geval.”

Drutens bosje

“Een leuke gekte,” noemt Peters het bij het RN7-radioprogramma On Demandt. Het Drutens bosje is een plas van ongeveer 80 bij 40 meter met een diepte van 12 cm. Wanneer de wintergekte aanslaat, komen er 400-500 mensen op het ijs te staan. “De belasting zal dan erg groot zijn, daarom is het belangrijk dat het écht klaar is,” aldus Peters.

Water spuiten

In samenwerking met de brandweer wordt er maandagavond water op de plas gespoten. “Vanavond gaan we druk aan het werk. Het voordeel is dat het meer niet erg diep is, het risico blijft dan lager.” Peters hoopt het laagje sneeuw dat voor dinsdag voorspeld is, snel van het ijs te kunnen vegen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}