'Berg’ Tichellande wordt niet afgegraven voor zes ton

'Berg’ Tichellande wordt niet afgegraven voor zes ton

DRUTEN – De zogeheten ‘berg’ in de nieuwbouwwijk Tichellande in Druten wordt niet voor een bedrag van 600.000 euro afgegraven. Dit voorstel van het college van B&W is donderdagavond door de gemeenteraad afgewezen.

Wel heeft de gemeenteraad een wijzigingsvoorstel (amendement) van Kernachtig Druten aangenomen om enkele aanpassingen te doen bij deze kleine heuvel. Dit alternatieve plan kost 200.000 euro. Alleen Sociaal Maas en Waal en het CDA stemden tegen het amendement.    

‘Berg’ krijgt een doorkijk

Er komt nu een doorkijk bij de berg en er ontstaan twee piramide-achtige kleine heuveltjes. Ook wordt de verhoging aangekleed met groen en mogelijk andere landschappelijke aanpassingen.

Fractievoorzitter Gerard Worm van Kernachtig Druten zei “verbijsterd en ontevreden” te zijn over het raadsvoorstel van het college om de berg voor zes ton af te graven. Hij vond dat veel te veel geld, dat beter besteed kan worden aan zaken met veel meer prioriteit. Hij was vooral boos op de betrokken aannemer Van Wanrooij Projectontwikkeling, omdat die weigert om de helft van de zes ton mee te betalen.

Lusten en lasten gelijk verdelen

Voor de bouw van Tichellande zitten de gemeente en de aannemer elk voor 50 procent in de Ontwikkelingsmaatschappij Druten-Oost. "Als gelijkwaardige partners moet je de lusten en de lasten gelijkelijk verdelen," zo meende Worm.

Wethouder André Springveld zei dat de aannemer juridisch gezien geen enkele verplichting heeft om in dit geval financieel bij te dragen. “Ze hebben hooguit een morele verplichting om mee te werken aan een oplossing,” aldus de wethouder. Overigens blijft Springveld nog wel in gesprek met Van Wanrooij over een eventuele bijdrage aan de 200.000 euro.

CDA neemt het op voor aannemer

Ook andere raadsleden waren niet te spreken over de opstelling van de aannemer. Alleen CDA-raadslid André van den Hurk nam het op voor Van Wanrooij. “Iedereen doet nu verbaasd en verontwaardigd over de berg, maar het stond destijds al in het bestemmingsplan dat wij als raad hebben aangenomen. Het ligt allemaal juridisch vast en ik begrijp dat Van Wanrooij zich zo opstelt,” zo zei Van den Hurk. Hij voegde daar aan toe dat de aannemer natuurlijk wel een geste zou kunnen doen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}