Bibliotheken regio weer voorzichtig open

Bibliotheken regio weer voorzichtig open

GELDERLAND-ZUID – Vestigingen van Bibliotheek Rivierenland en Bibliotheek Gelderland zuid gaan van 18 mei weer open. In het Rivierenland is dat als afhaalbieb. Daar kunnen leden boeken afhalen en terugbrengen bij de vestigingen in Beneden-Leeuwen en Druten.

Afhaalbieb

Op de website van de bibliotheek kunnen leden van maandag tot en met vrijdag een afspraak inplannen. Ook worden afspraken gemaakt over het terugbrengen van de geleende materialen. Het is dan mogelijk op afspraak een boekenpakket te bestellen of boeken terug te brengen. Leden van de bibliotheek kunnen zelf een afhaalmoment kiezen. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, geldt er een leentermijn van 8 weken. 

Veiligheid

Bij de afhaalbiebs in Rivierenland worden de voorschriften van het RIVM nageleefd. De medewerkers van de bibliotheek dragen handschoenen tijdens het samenstellen van de pakketten. Bij het afhalen is geen fysiek contact. Boeken die teruggebracht worden, gaan drie dagen in quarantaine en worden schoongemaakt.

Ook de leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid kunnen vanaf maandag weer in 17 vestigingen van de bieb terecht. Niet alle 26 vestigingen kunnen open, omdat nog niet overal veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Directeur Bert Hogemans van de Bibliotheek Gelderland Zuid heeft er 'ontzettend veel zin in'. De bibliotheek mocht vorige week eigenlijk al open, maar dat lukte niet: 'We zijn druk geweest met allerlei alternatieven. Maar we hebben niet alle hulpmiddelen tijdig voorhanden gehad, dus we hebben voor de veiligheid gekozen om ze een week later open te doen.'

 

Tijdens de sluiting was het druk aan de telefoonlijnen, aldus Hogemans: 'Nou de telefoonlijnen stonden roodgloeiend. Daarom hadden we alternatieven bedacht als de afhaalbieb waar mensen boekenpakketten konden afhalen onder gecontroleerde omstandigheden.

Met medewerking van mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}