Bierviltjes om statement te maken over mogelijke fusie tussen Wijchen en Druten

Bierviltjes om statement te maken over mogelijke fusie tussen Wijchen en Druten

WIJCHEN – Twee chauvinistische Wijchenaren hebben ruim 10.000 'fusieviltjes' uitgedeeld aan lokale horeca-ondernemers. Volgens de makers is het bedoeld als een ludieke manier voor burgers om te laten zien dat ze mee willen praten over de mogelijke herindeling met Druten.

Een meerderheid van zowel de Wijchense als de Drutense raad is om: een fusie tussen de gemeenten is volgens politici een logische keuze. Dat betekent nog niet meteen dat de twee ook daadwerkelijk één worden. Na de zomer vindt er eerst nog een draagvlakpeiling plaats, zodat ook de burger zijn mening kan geven.

"Maar veel partijen hebben al aangegeven dat ze het fusietraject in willen. Dat is een beetje de omgekeerde wereld", vindt Rob Netten, maker van de fusieprullaria.

Biertje?

Samen met mede-Wijchenaar Sjaak Rossen ontwikkelde Netten vorige maand ‘fusiewimpels’, die het straatbeeld van de gemeente inmiddels geel-rood hebben gekleurd. De twee hebben al bijna achthonderd exemplaren verkocht. "Het idee is dat inwoners de vlag aan hun voorgevel hangen om uit te dragen dat ze betrokken willen worden bij het fusieproces", legt Netten uit.

Om voort te borduren op het succes van de wimpel heeft hij ook nog eens zo’n 10.000 fusieviltjes laten maken. "Die nu de tafels van plaatselijke horeca-ondernemers opleuken. Mensen kunnen dan onder het genot van een lekker koud biertje zeggen: geef ons inspraak."

Anti-fusie

Hoewel Netten en Rossen zelf fel anti-fusie zijn, is hun merchandise dat niet. "We willen geen actie voeren tegen de eventuele herindeling, we willen gewoon weten wat het voor de doorsnee burger inhoudt. Als we meer informatie hebben, worden we wellicht ook voorstanders", besluit Netten.

Via mediapartner Omroep Gelderland, geschreven door Thomas Overdijk.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}