Boer Litjens: ‘Absurde maatregel van minister Schouten’

Boer Litjens: ‘Absurde maatregel van minister Schouten’

PUIFLIJK – Minister van Landbouw Carola Schouten wil een maximum stellen aan de hoeveelheid eiwit die in het krachtvoer van melkkoeien zit. Daardoor wordt er minder stikstof uitgestoten, en dat zorgt ervoor dat er meer huizen gebouwd kunnen worden. Boerenorganisaties zijn het er niet mee eens en gaan woensdag opnieuw protesteren, als de maatregel niet van tafel gaat.

Beperkte winst

“Het is een absurde maatregel van minister Schouten, voor een beperkte winst,” vindt ook melkveehouder Wilbert Litjens uit Puiflijk (gemeente Druten). “En die winst wordt niet eens gebruikt voor natuurherstel, maar voor de bouw. Er is ook geen financiële compensatie, dus de boer draait ervoor op.”

Gezondheid

Behalve over de financiële kant van de zaak maken boerenorganisaties zich ook zorgen over de gezondheid van de koeien. Een kalf dat te weinig eiwit krijgt, zou later problemen kunnen krijgen, zoals ziektes of verminderde vruchtbaarheid. Litjens: “Daar zit ook de pijn. We moeten extra kosten gaan maken om aan deze maatregel te voldoen, maar tegelijkertijd loopt de gezondheid van onze dieren ook risico, en dat vinden we eigenlijk nog het allerergste.”

Normen

Litjens erkent dat er geen simpele oplossing bestaat voor het stikstofprobleem: “We kunnen nog best stappen nemen. In de landbouw, maar ook in de industrie en het verkeer. Maar zelfs als we alle koeien in heel Nederland zouden weg doen, zouden we in sommige natuurgebieden de stikstofnorm nog niet halen. Als we daarover geen discussie starten, is iedere maatregel om de stikstof te verminderen onvoldoende.”

Eerlijke prijs

Boeren zitten klem, vindt Litjens. “Boeren voelen zich in het verdomhoekje gezet. We doen alles om steeds duurzamer te worden, maar de markt wil er niet voor betalen. Er worden bijvoorbeeld nog steeds legbatterijkippen uit Oekraïene gehaald. En als de supermarkt voor twee cent minder vlees uit Zuid-Amerika kan halen, waar niet zo goed gecontroleerd wordt, dan doen ze dat. Als je meer kosten maakt, maar niet meer geld voor je product krijgt, loopt het op een gegeven moment spaak.”

De landbouw heeft al veel gedaan, vindt Litjens. Zo is de stikstofuitstoot de afgelopen dertig jaar meer dan gehalveerd, bijvoorbeeld door minder eiwitten in het voer. “Maar daar zit een ondergrens aan, en daar wordt nu door minister Schouten aan getornd.”

 

Bekijk hier het hele interview met Wilbert Litjens: 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}