Brede steun Druten voor actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’

Brede steun Druten voor actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’

DRUTEN – Wethouder Van Elk van de gemeente Druten zette afgelopen week zijn handtekening onder het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Met het programma wil het ministerie van VWS eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Druten pakt het programma breder op voor inwoners van alle leeftijden.

Eerst brengt de gemeente in kaart wat het huidige aanbod is. Vervolgens bepaalt zij waar verbetering in aanbod of netwerk mogelijk is. Samen met Daan de Bruijn van Eén tegen eenzaamheid tekende Sjef van Elk het convenant.

Taboe

Van Elk: ‘In de Coronacrisis zorgen we meer dan ooit voor elkaar. Door de vele initiatieven leren wij elkaar én onszelf beter kennen. Jezelf kwetsbaar opstellen en om hulp vragen wordt makkelijker. Het bespreekbaar maken van eenzaamheid wordt gewoner. De crisis heeft het taboe wat er ook heerst op het thema, misschien wel een beetje doorbroken,’ meent Sjef van Elk.

40% van Drutenaren voelt zich eenzaam

De wethouter zegt verder: ‘Dat is een mooie basis om nu ook te starten met dit actieprogramma. Want eenzaamheid is niet alleen verbonden aan deze crisis. Het kan op elk moment in ieders leven ontstaan, of je nu jong of oud bent. Uit de Gezondheidsmonitor 2016/ 2017 weten we dat 40% van de inwoners van Druten zich eenzaam voelt. Onder 75- plussers is dat maar liefst 54%.

En eenzaamheid kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het onderwerp staat dan ook al langere tijd op onze agenda. Met het actieprogramma doorbreken we het taboe nog meer en verbeteren we het ondersteuningsaanbod daar waar nodig.’

Gezamenlijke trendbreuk

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen zo’n 150 gemeenten en meer dan 100 bedrijven en organisaties mee. Zij committeren zich om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken. Minister Hugo de Jonge: ‘Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is aan ieder van ons om door te pakken. Nu misschien wel meer dan ooit. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal,’ verkondigt De Jonge.

Meer informatie over het actieprogramma is te vinden op de website eentegeneenzaamheid.nl.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}