Buurtbemiddeling Beuningen en Druten viert 10-jarig bestaan

Buurtbemiddeling Beuningen en Druten viert 10-jarig bestaan

BEUNINGEN/DRUTEN – De Buurtbemiddeling Beuningen, Druten en West Maas en Waal viert deze maand haar 10-jarig bestaan. Het project startte tien jaar geleden in Beuningen met zo’n zeven vrijwillige buurtbemiddelaars en jaarlijks negentien aanmeldingen.

De afgelopen jaren hebben de gemeenten Druten en West Maas en Waal zich bij het project aangesloten. Daardoor is het aantal aanmeldingen gestegen naar ongeveer 80 à 90 per jaar, tot een totaal van ruim 700 over de afgelopen 10 jaar. Momenteel telt de Buurtbemiddeling liefst 21 vrijwillige buurtbemiddelaars.

Gesprek tussen buren weer op gang brengen

Inwoners kunnen Buurtbemiddeling inschakelen als er sprake is van overlast waar de buren zelf niet meer uitkomen. Een van de belangrijkste taken van de bemiddelaars is om het gesprek tussen de buren weer op gang te brengen.

De top 3 van overlast is de afgelopen 10 jaar vrijwel onveranderd gebleven: Het gaat om geluidsoverlast, ruzie over de tuin en de tuingrens, en de wijze van omgaan met elkaar, waarbij allerlei vormen van intimidatie soms de revue kunnen passeren.

Tweederde bemiddelingen slaagt

In tien jaar tijd zijn er ruim 700 meldingen behandeld. Ruim twee derde van alle meldingen die geschikt bleken te zijn voor bemiddeling, zijn uiteindelijk geslaagd afgesloten.

Het eerste contact tussen de buren en buurtbemiddeling wordt altijd gelegd door de coördinator, waarna een team van twee vrijwillige buurtbemiddelaars bij beide partijen op bezoek gaat. Na alle voorbereidingen volgt er, als daar behoefte aan is, een bemiddelingsgesprek waar beide buren voor worden uitgenodigd.

“Hadden we jullie maar eerder ingeschakeld,” is een opmerking die de bemiddelaars uiteindelijk vaak te horen krijgen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}