Column van Vincent Cantrijn: A en B

Column van Vincent Cantrijn: A en B

REGIO – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Wie A zegt moet ook B zeggen. Deze uitspraak deed de van Wijchen afscheid nemende burgemeester Hans Verheijen afgelopen woensdag in het Nieuwscafé van de Gelderlander in café Anneke. Hij doelde daarbij op de ambtelijke samenwerking tussen Wijchen en Druten. Die bevalt volgens hem zo goed, dat je bij een evaluatiemoment niet al te moeilijk moet doen om de stap naar een bestuurlijke fusie te nemen. Zoiets moet je in een volle Wijchense bruine kroeg zeggen. Dat was een inkoppertje voor de interviewende journalist van dienst. Ter plekke werd met hand opsteken een niet gepland bruine kroegreferendum gehouden of fusie met Druten een goed idee is. Nee dus.

Tekst gaat verder onder de video.

Een fusie met Druten zou erg zijn, maar een fusie met Nijmegen zou nog veel erger zijn. Een al dan niet officiële historica haalde de Romeinse tijd er bij. Opgravingen hadden aangetoond dat rijke Romeinen in Wijchen aan het Meer gingen wonen. Het Romeinse plebs bleef in Nijmegen. Wijchen was daarmee het Romeinse Wassenaar van Nijmegen, aldus de Romeinenkenner. Zo hoor je nog eens wat in een volle kroeg. Tegenwoordig zijn overigens dezelfde woonprocessen te onderscheiden. De gemeente Heumen denkt na over een woonvisie. Een van de varianten is om te gaan bouwen voor de opvang van buiten. Daarmee wordt niet bedoeld het bouwen van veel sociale huurwoningen om de druk op de Nijmeegse huurmarkt te verlichten. Kom op zeg. Er wordt o.a. gemikt op werknemers van de Universiteit en het Radboudziekenhuis. Die instellingen liggen inderdaad dichter bij Malden dan bij Lent.  Om nu te beweren dat Malden daarmee het Wassenaar van Nijmegen is is te veel eer voor Malden. Maar Brakkenstein-Zuid komt toch een eind in de richting.

Keutel intrekkende broekenpoepers

Als Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollogren zich toch moet buigen over een mogelijke gemeentelijke herindeling rondom Wijchen moet ze ook eens richting gemeente Heumen kijken. Met ruim 16.000 inwoners is dat bijna 6.000 inwoners minder dan Dukenburg. Ik bedoel maar. Dan kan Malden net zo goed bij Nijmegen gevoegd worden. Is in één klap het probleem van de windmolens  langs de A73 opgelost. Ten eerste is het Stadhuis van Nijmegen groter dan het Gemeentehuis van Malden, waardoor alle tegenstanders van windmolens wel naar binnen kunnen in plaats van buiten moeten staan op last van de brandweer. Ten tweede kunnen bezwaarmakers uit de Weezenhof gewoon in Nijmegen blijven. Maar het allerbelangrijkste voordeel zou zijn dat Nijmeegse Raadsleden niet zulke keutel intrekkende broekenpoepers zullen zijn als hun Maldense collega’s. Geen Skaeve Huse langs de A73? Dan maar windmolens op die plek. Malden dus bij Nijmegen. Nederasselt en Overasselt kunnen zonder probleem bij Wijchen ondergebracht worden. Kernachtig Wijchen kan er nog wel twee kernen bij hebben. Blijft de vraag over wie het dorp Heumen erbij wil hebben.     

Op matrixborden boven de snelwegen laat Rijkswaterstaat vaak de leus “van A naar Beter” zien. Of Wijchenaren en Drutenaren de uitspraak van Hans Verheijen ook zo zullen interpreteren valt nog te bezien. Laat een echt referendum maar doorkomen. 

Vincent Cantrijn

Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}