Column van Vincent Cantrijn: Druten

Column van Vincent Cantrijn: Druten

DRUTEN/WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Hans Verheijen ruilt binnenkort de burgemeestersketen van Wijchen in voor die van Sittard-Geleen. Wijchen moet dus op zoek naar een nieuwe burgemeester. In een ingezonden brief in het huis-aan-huisblad de Wegwijs werd de dringende wens uitgesproken dat de nieuwe burgemeester eerst en vooral uit Wijchen moet komen. Wat hij of zij zou moeten kunnen werd er niet bij verteld. Dat is blijkbaar van ondergeschikt belang. Maar moge God, Boeddha, Shiva of welke God dan ook, verhoeden dat een niet-Wijchenaar burgemeester van Wijchen wordt. Dat getuigt van een Trumpiaanse kijk op Wijchen. Mocht dit daadwerkelijk in het functieprofiel komen te staan dan hoef ik niet te solliciteren. Ik heb al eerder betoogd dat zelfbenoemde echte Wijchenaren mij geen Wijchenaar vinden, ook al woon ik er bijna twintig jaar.

Tekst gaat verder onder de video.

Ik vermoed dat Leo Herms, fractievoorzitter van Wijchen Lokaal, in dat geval ogenblikkelijk zal solliciteren. En als het er niet in staat zal hij toch wel solliciteren. Want Leo heeft zijn borst al behoorlijk nat gemaakt om een mogelijke fusie met Druten te voorkomen. Iets wat de Wijchense PvdA minimaal onderzocht wil hebben. Via een paginagrote advertentie in de Wegwijs deed Leo Herms de wereld kond dat Wijchen blijft bestaan. “Daar zorg ik voor!” stond er met chocoladeletters. Een zelfbewust kijkende Leo op een met kikkerperspectief gemaakte foto om het effect te vergroten vervolmaakte het beeld. Alsof hij er alleen en niemand anders over gaat.  

Werkorganisatie Druten Wijchen

Dat de Wijchense PvdA wil onderzoeken of een fusie met Druten tot de mogelijkheden behoort vind ik legitiem. Ambtelijk wordt er al samengewerkt. De Welzijnsinstellingen van beide gemeenten zijn gefuseerd. Het plantsoen achter ons huis wordt bijgehouden door de Werkorganisatie Druten Wijchen. Dan is er niks mis met het serieus bekijken van een gemeentelijke fusie. In de Wijchense Raad zijn er voor – en tegenstanders. Alleen Kernachtig Wijchen is er nog niet uit. Die moeten zoals altijd onderwerpen met een hoog onderbuikgevoel eerst aan hun achterban voorleggen. Pas daarna hebben ze een mening.

Over de plaatsing van twee bankjes in plaats van een theepaviljoen langs de oever van het Wijchens Meer stond politiek Wijchen maandenlang op zijn kop. Deze soap wordt door Kernachtig Wijchen wethouder Geert Gerrits nu zelfs als argument gebruikt om een vertraging van bijna een half jaar te melden bij het uitwerken van de plannen voor het centrumgebied. Want marktpartijen hadden hiermee geen rekening gehouden. Maar Geert heeft ook goed nieuws. Vol trots lanceerde hij afgelopen week het idee om warmte uit het Wijchens Meer te halen voor verwarming van woningen. Na alle commotie rondom de twee bankjes toont Geert zonder terughoudendheid plaatjes waarop met warmtewisselaars, buizen en waterpompen in en rondom het Wijchens Meer aan de gang wordt gegaan of het niks is. Dit technische niveau overstijgt de onderbuik verre, dus kan niet aan de achterban worden voorgelegd. Het wachten is nu op reacties dat die warmtewinning uit het Wijchens Meer prima is, als de warmte maar niet naar Druten gaat. 

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}