Column van Vincent Cantrijn: Welkom

Column van Vincent Cantrijn: Welkom

WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. Tot en met 28 april is er helaas geen radio-uitzending, maar gelukkig wel een column! De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Geachte mevrouw van Beek. Hartelijk welkom in Wijchen als nieuwe burgemeester. Ook al is het maar voor tijdelijk. Maar ja, wat is tijdelijk tegenwoordig?  Voorlopig zou ik me over die vraag maar niet al te druk maken. Er is meer dan genoeg te doen voor u. Mooi dat u in uw eerste interview in de Wegwijs wethouder Paul Loermans bedankte voor zijn inzet als loco-burgemeester. Paul is inderdaad een goei jong, om het maar eens op zijn Wijchens te zeggen. Maar vlak de andere wethouders ook niet uit. Uw collega van de gemeente Heumen noemt haar wethouders weleens liefdevol “mijn jongens”. Zo intiem hoeft u nog niet te zijn, maar collegiaal bestuur kan in deze lastige tijd geen kwaad. Want het is wel duidelijk dat uw tijdelijke aanwezigheid vooral te maken heeft met een eventuele fusie met Druten. Nou, dat geeft Wijchense reuring.

Wijchense speldjes

Uw naam was nog maar net bekend of een boze ingezondenbriefschrijver maakte zich kwaad dat een tijdelijke burgemeester uit de andere kant van het land, en ook nog eentje van de PvdA, hier wel eventjes een fusie zou komen doordrukken. Wellicht dat u in een volgende interview in de krant of op RN7 kunt uitleggen waar een burgemeester wel en vooral niet over gaat. Want het is de raad die daarover gaat. Vraag maar aan Leo Herms, raadslid van Wijchen Lokaal. Hij deelt speldjes uit van het Wijchens Kasteel aan iedereen die tegen een fusie met Druten is. Dat kan; dat mag. Ik ga ervan uit dat andere partijen, al dan niet lokaal, ook manieren zullen vinden om de mening van hun achterbannen te peilen en hun oordeel daarop baseren. Vanwege de coronamaatregelen zit een raadsvergadering in een afgeladen Mozaïek er deze keer niet in, zoals bij de belangwekkende discussie over twee bankjes langs de Meer. Dat moet u intern nog maar eens navragen hoe twee bankjes het voor mekaar kregen om een heel theater af te huren voor een raadsvergadering.   

Vierdaagse

Ook mooi om uit uw woorden te horen, dat Wijchen tot in verre landsstreken bekend is als dé plaats van de tweede dag van de Vierdaagse. Terecht dat u zich daarop verheugde. Helaas. Burgemeesters van diverse grote steden willen tot 1 september geen grote evenementen. Neem van mij aan dat de Vierdaagse een groot evenement is. Uw buurman Hubert Bruls houdt zich vooralsnog op de vlakte. Kunt u hem niet samen met uw collega’s van Beuningen en Heumen in het overleg van de Veiligheidsregio als de samen optrekkende Drie Gezusters tot een snelle uitspraak verleiden? Dit als regionale bestuurlijke girlpower.

Het is vandaag goed fietsweer. Ga met uw man verse asperges halen bij de boer op Alverna (niet in Alverna zeggen, dat is daar een doodzonde) en een doos Wijchens Bier bij café Anneke. Met een beetje doortrappen kunt u gemakkelijk langs alle kernen. Vraag Geert Gerrits maar naar de gerichtste weg. U zult nog niet echt herkend worden. Maar voel u vooral welkom.  

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}