Column van Vincent Cantrijn: Welvarend

Column van Vincent Cantrijn: Welvarend

WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. 14 juni zijn we weer terug op de radio, tot die tijd is in ieder geval hieronder de column te lezen:

“Wijchen is een welvarend dorp en dat moet zo blijven. En weet je wie dat voor mekaar hebben gekregen? De 65 plussers; de senioren. Deze mensen zullen bij een fusie met Druten de dupe zijn.” Zo maar een passage uit een ingezonden brief in het huis-aan-huisblad de Wegwijs als protest tegen een mogelijke gemeentelijke herindeling. Als bijna 70-jarige voelde ik me zeer vereerd na het lezen van deze passage. Zonder het zelf te beseffen heb ik gedurende de twintig jaar dat ik in Wijchen woon meegeholpen het dorp welvarend te maken. Geen dank. Kleine moeite; graag gedaan. Ik heb het artikel uitgeknipt en zal het goed bewaren. Altijd handig om op het terras of waar dan ook uit te citeren mocht het nodig zijn. Maar zo gemakkelijk kom ik er niet van af. Als tegenprestatie word ik nu geacht tegen een fusie met Druten te zijn. Want o, o, o. Ik dreig vanwege mijn leeftijd de sjaak te worden en niet zo’n beetje ook. Rampspoed dreigt aan de Drutense horizon. Daar gaat mijn mede door mijzelf opgebouwde Wijchense welvaart. Heb ik helemaal voor noppes zo mijn best gedaan.

Tekst gaat verder onder de video.

Sonneveld

Ik blijf het curieus vinden dat ik vanwege mijn leeftijd tot een bijzondere groep behoor, waarvoor blijkbaar een aparte mores bestaat. Een soort verplicht collectief ‘Slagerij J. van der Ven-syndroom’ uit het lied van Wim Sonneveld. Nu eet ik meer vis dan vlees, maar niet alleen om die reden heb ik geen last van dit syndroom. Met mij veel leeftijdsgenoten: ik hoef maar in mijn directe omgeving te kijken. Maatschappelijke verandering als bedreiging voor een specifieke leeftijdsgroep. Dacht het van niet. Toen de sociale huurwoningen in Druten verhuurd gingen worden via Entree liepen de emoties daar hoog op. Rampspoed zou over Puiflijk en andere kerkdorpen neerdalen.  Maatschappelijke verandering als bedreiging voor een specifieke leeftijdsgroep. Dat was ook toen de opvatting. Want hun eigen jongeren zouden geen schijn van kans maken op een huurwoning in het dorp omdat  Nijmeegse woningzoekers ook mochten reageren. Alsof alle woningzoekende jongeren uit Hatert of Dukenburg ineens het idee zouden krijgen naar Puiflijk te verhuizen. Die wereldvreemde opvatting heerst nog steeds. “Nijmegenaren hebben niets te zoeken in ons mooie dorpje Heumen”, stond een tijdje geleden in een ingezonden brief in de Gelderlander. Met andere woorden: het welzijn van het mooie dorpje Heumen gaat naar de knoppen als iemand uit de Weezenhof een paar kilometer verderop gaat wonen. Zeer curieus.  

Hier ligt een schone taak voor voor- en tegenstanders uit de Drutense en Wijchense politiek. Maak op basis van argumenten helder wat de voor- en nadelen zijn van een fusie. Weg met de onderbuik, leve de ratio. En maak vooral duidelijk dat er bij wel of geen fusie geen verschil gaat ontstaan per leeftijdscategorie. Ik voel me mens; geen senior. De mede door mij opgebouwde Wijchense welvaart geldt voor iedereen.   

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}