Column Vincent Cantrijn: keukentafel

Column Vincent Cantrijn: keukentafel

Keukentafel

REGIO – Zou het er van komen? Een heus referendum in Wijchen of fusie met Druten een goed idee is? Als het aan de fractie van Wijchen Lokaal ligt wel. Die fractie heeft namelijk een voorstel met deze strekking ingediend. Zoiets is niet zomaar kat-in-het-bakkie. Stel dat een meerderheid van de gemeenteraad het een goed idee vindt, dan moet er eerst een verordening gemaakt worden en allerlei andere juridische toestanden worden afgehandeld om het volledig volgens de letter van de wet te kunnen laten verlopen. Maar goed. Daar zijn ambtenaren voor. De vakanties zijn voorbij. Aan de slag.

Ik ben ervan overtuigd dat de Wijchense ambtenaren zich geen zorgen hoeven te maken. Als een politieke partij zich hard maakt voor een referendum dan doet ze dat alleen in de stellige overtuiging dat de uitslag hetzelfde is als hun eigen standpunt. Anders laat je het wel uit je hoofd. Wijchen Lokaal is fel tegenstander van een fusie. Fractievoorzitter Leo Herms voorop. Dat kan en dat mag. Leo is zijn knopen aan het tellen. Hij ziet overal in het dorp geelrode wimpels hangen als symbool van een zelfstandig Wijchen. In de kroegen wordt het bierglas op een viltje gezet waarop de liefde voor Wijchen wordt gepredikt. Wat wil je nog meer als fervent tegenstander van een fusie. Je moet oogsten als de zon schijnt. Laat het referendum maar doorkomen. De uitslag staat voor Leo vast.

Politieke tegenstanders vinden een referendum een slecht idee. Er is alleen maar “ja” of “nee” mogelijk. Dan ontbreekt volgens hen de nuancering. Dus opteren zij voor een draagvlakpeiling Ammehoela. Ik vind mezelf redelijk genuanceerd.  Maar als er op enig moment in de gemeenteraad gestemd moet worden over een fusie zijn er maar twee smaken; ja of nee. Stel je voor dat de PvdA bij de stemming in de raad genuanceerd roept: “Ja; tenzij Leo Herms de nieuwe burgemeester wordt.” Of D66: “Nee; mits de Ozb omhoog gaat.” Dat gaat em niet worden. Het is hom of kuit. Ja of nee. Zo simpel is een referendum.

Wethouder Paul Loermans van Kernachtig Wijchen weet inmiddels alles van nuanceringen. Hij plaatste op Facebook de boodschap “Je hangt aan de laatste mem als je je als regio niet laat horen.” Dat is een statement die er niet om liegt. De laatste men als ultiem noodscenario voor Wijchen. Tot voor kort hield Kernachtig Wijchen het kruit nog droog. Ze hadden geen idee of ze voor of tegen een fusie met Druten waren. Dat moest eerst met de achterban besproken worden. Aangezien bijeenkomsten uit den boze waren zijn er ongetwijfeld keukentafelgesprekken gevoerd waarbij de nuanceringen voor en tegen gedeeld zijn. De laatste mem zal zeker over de keukentafels zijn gerold, want Kernachtig Wijchen is inmiddels hartstochtelijk voorstander van een fusie. Leo Herms kan zijn borst nat maken.

Of er een referendum gaat komen of een draagvlakpeiling al dan niet aan de keukentafel is nog ongewis. Ik ben voorstander van een referendum. Ik heb geen keukentafel.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}