Druten strijdtoneel van militaire oefening

Druten strijdtoneel van militaire oefening

DRUTEN – De gemeente Druten was de afgelopen week het oefenterrein voor Nederlandse militairen. Gevechtshelikopters vlogen over het gebied, terwijl de wegen tussen de weilanden gevuld waren met mannen in uniform. Donderdag 14 februari werd in de gemeente oefeningsoperatie ‘Purple Windmill’ uitgevoerd.

Apaches

Gespecialiseerde eenheden vielen, met behulp van Apache-helikopters, gesimuleerde gronddoelen aan. Volgens luitenant Gert (om veiligheidsredenen geen achternaam, red.) ging het om een kleinschalige oefening.

Tekst gaat verder onder de video.

"Het doel was om de aanval zo veilig mogelijk te laten verlopen. Specialisten werden getraind in het richten van vuursteun vanuit de lucht. De grondcommandant heeft een idee hoe hij de actie gaat uitvoeren, maar dat moet door middel van luchtsteun wel veilig gebeuren. Daar zorgen wij als specialisten voor.”

Meerdere fronten

De militairen werden tijdens de oefening op meerdere vlakken getraind. Aan de trainingsweek deden land-, lucht- en marine-eenheden mee.

"We worden getraind om zo min mogelijk ‘collateral damage’ te maken, ” zei luitenant Gert. "Dat houdt in dat de schade om het doelwit heen beperkt wordt. Het kan bijvoorbeeld  zo zijn dat er binnen het missiegebied een school in de buurt staat. We willen natuurlijk geen effect op die school, want die willen we sparen. Vanaf de grond zorgen wij ervoor dat dit allemaal netjes verloopt.”

Laagvlieggebied

De Drutense gemeente is ideaal voor oefeningen als deze. Volgens de luitenant kunnen helikopters in dit gebied hun werk perfect uitvoeren.

"Dit is een laagvlieggebied. Dat betekent dat dit gebied helemaal is vrijgegeven voor helikopters, waardoor zij kunnen doen wat nodig is. We houden uiteraard rekening met de bewoners. We vliegen op een hoogte van 1.500 voet, want we willen dit gebied zo lang mogelijk kunnen gebruiken als oefenterrein. Dat is ook de reden dat we de oefeningen spreiden. Bewoners worden er natuurlijk ook niet vrolijk van als er de hele week helikopters boven je dak hangen.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}