Druten wil dat inwoners ondermijnende criminaliteit melden

Druten wil dat inwoners ondermijnende criminaliteit melden

DRUTEN – De gemeente Druten roept haar inwoners op om signalen van ondermijnende criminaliteit te melden. “Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd,” zo staat sinds dinsdag te lezen op de gemeentelijke website.

Volgens de gemeente komt ondermijnende criminaliteit steeds vaker voor en is bij de aanpak daarvan ook de hulp van de inwoners “heel hard nodig”. Voorbeelden van ondermijning zijn wietteelt, drugshandel, geld witwassen, mensenhandel en het dumpen van vaten met giftig drugsafval.

Onprofessioneel aangelegd

Er wordt met name gewaarschuwd voor wietplantages. Deze zijn vaak onprofessioneel aangelegd, waardoor je als buren een flinke kans hebt op brandgevaar of waterschade. Ook worden mensen in kwetsbare situaties vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld door criminelen benaderd om wietplantjes te telen en kunnen er vervolgens niet meer uitstappen.

Verdachte situaties

De gemeente geeft een aantal voorbeelden van verdachte situaties. Een winkel waar nooit klanten komen, een kapper waar je nooit een afspraak kunt maken, een buurman die altijd afgeplakte ramen heeft, en een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen.

De gemeente zegt samen met politie en andere partners te werken aan de aanpak van ondermijning. “Het duurt soms lang voordat criminele activiteiten worden ontdekt en daarom is ook de hulp van de inwoners hard nodig,” aldus de website.

Speciale app ‘Ondermijning’

Belangstellenden kunnen de app “Ondermijning” downloaden. Die is onder meer ontwikkeld door het ministerie van Justitie & Veiligheid. Via de app kan men de eigen kennis over ondermijning testen en vergroten door vragen te beantwoorden. Ook bevat de app een kennisbank met links naar relevante documenten, nieuwsbrieven, websites en berichtgeving vanuit de media. De app is te downloaden in de App store en Google Play store.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}