Druten wil Streekmuseum Tweestromenland redden

Druten wil Streekmuseum Tweestromenland redden

DRUTEN – De gemeente Druten wil graag met Beuningen, Wijchen en West Maas en Waal overleg plegen over het voortbestaan van Streekmuseum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Dat zegt de Drutense wethouder André Springveld naar aanleiding van raadsvragen van de fractie van Sociaal Maas en Waal.

Volgens Springveld zou het jammer zijn als het museum definitief dicht zou gaan, “want het heeft absoluut toegevoegde waarde.”

Voortbestaan aan zijden draadje

Het voortbestaan van het streekmuseum hangt aan een zijden draadje, voor de zoveelste keer in de afgelopen tien jaar, zo constateert Sociaal Maas en Waal. Deze partij vindt dat het Drutense college van B&W samen met de drie andere gemeenten het streekmuseum financieel moet helpen.

Druten is daartoe bereid, maar het initiatief daarvoor ligt bij de gemeente West Maas en Waal. Onlangs besloot West Maas en Waal de subsidie aan het museum met 5.000 euro te verhogen tot 8.500 euro. Het museum zelf wilde jaarlijks bijna 18.000 euro aan subsidie. De gemeente Druten draagt jaarlijks 3.000 euro bij aan het museum. Ook Beuningen geeft een soortgelijke subsidie.          

Pand verduurzamen

Sociaal Maas en Waal vindt dat het Streekmuseum onevenredig veel geld kwijt is aan energielasten, namelijk bijna 10.000 euro. Daarom zou het gebouw waarin het museum zit, moeten worden verduurzaamd. Het pand is eigendom van West Maas en Waal en daarom is het ook een taak voor die gemeente, zo stelt Sociaal Maas en Waal. De gemeente Druten denkt er ook zo over.

Verder moet het museumbestuur met nieuwe ideeën komen om de opbrengsten te vergroten en de kosten meer in balans te brengen, aldus Sociaal Maas en Waal.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}