Druten wil vluchtelingenkinderen opvangen

Druten wil vluchtelingenkinderen opvangen

DRUTEN – De gemeenteraad van Druten wil meewerken aan de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland. Een motie daarover wordt donderdagavond ingediend, en is ondertekend door alle partijen in de raad.

Europese opvang

De Turkse regering heeft de afgelopen weken grenzen met Griekenland geopend om druk uit te oefenen op de Europese Unie, die volgens president Erdogan te weinig doet om het land te steunen bij de opvang van vluchtelingen. Veel van de vluchtelingen komen in kampen terecht. De Griekse regering heeft andere Europese landen verzocht een deel van de kinderen uit de kampen op te nemen, en bereikte daarover een akkoord met de Europese Commissie. Onder andere Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Kroatië Luxemburg en Portugal zijn bereid kinderen op te nemen. Nederland onderneemt vooralsnog geen actie, maar er is een groep gemeenten die wel wil meewerken. Het zou dan gaan om de opvang van 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen, die verdeeld worden over de gemeenten.

Druk op de regering

De Drutense motie is een initiatief van Sociaal Maas en Waal. Fractievoorzitter Dini Uitdehaag: “Deze vluchtelingenkinderen worden door de Turkse regering gebruikt als pionnen in een machtsstrijd met de Europese Unie. Dat vinden we mensonwaardig. Dat vindt de Nederlandse regering ook, maar de stap om de kinderen hier naartoe te halen ontbreekt nog.”

In de motie wordt het college van burgemeester en wethouders gevraagd om via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten druk uit te oefenen op de staatssecretaris Broekers-Knol om kinderen op te vangen. Ook sluit Druten zich dan aan bij de ‘coalition of the willing’, de groep gemeenten die opvang wil bieden. Verder wordt het college opgeroepen om in samenwerking met andere gemeenten uit de regio de mogelijkheden voor opvang in kaart te brengen.

Unaniem

Aangezien de motie door alle partijen is ondertekend, en dus unaniem zal worden aangenomen, mogen we ervan uit gaan dat het college gehoor geeft aan het verzoek. Uitdehaag: “Ik ben er trots op dat we met elkaar dit statement maken. We zeggen met elkaar: dit kan zo niet langer. Dus oefenen we druk uit op de regering, en pakken we ook samen de consequentie, door in de regio de mogelijkheden te onderzoeken om kinderen op te vangen.”

De gemeenteraad van Druten vergadert niet digitaal, maar in de raadszaal. Uiteraard wel met inachtneming van de RIVM-voorschriften. In het hele gesprek vertelt Dini Uitdehaag daar meer over:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}