Druten wist niet van activiteiten vermoorde ’president’ Lato

Druten wist niet van activiteiten vermoorde ’president’ Lato

DRUTEN – De gemeente Druten was niet op de hoogte van allerlei activiteiten van de vermoorde Fatim Lato uit Afferden. Deze zelfbenoemde president van de republiek Chameria zou volgens dagblad De Telegraaf in Afferden een soort kazerne hebben gehuisvest, waar een klein leger oefende.

De strijders van deze afscheidingsbeweging zouden er slapen op stapelbedden en worden getraind door militairen uit Kosovo. De Telegraaf meldde vrijdagochtend dat Druten op de hoogte was van de activiteiten.

Te veel mensen in woning Kweldam

Een woordvoerder van de gemeente Druten ontkent echter dat men wist wat Fatim Lato allemaal deed. Wel had de gemeente signalen ontvangen van overbewoning, dat wil zeggen dat er meer mensen woonden dan volgens het bestemmingsplan was toegestaan.

De woning van Lato aan de Kweldam heeft de bestemming ‘wonen’. De woordvoerder: “Officieel woonde Lato daar alleen, maar uit een controle vorig jaar kwam naar voren dat er meerdere personen verbleven en waren er kenmerken van permanente bewoning.”

Lopen in militaire kleding niet verboden

Daarop is de gemeente gaan handhaven en is Lato gesommeerd om de situatie te beëindigen. Bij een latere controle is volgens de woordvoerder gebleken dat de andere personen waren vertrokken. Daarna is de gemeente gestopt met handhaven.

De woordvoerder wijst er op dat diverse zaken, waar ook beelden van zijn, zoals het lopen in militair kostuum, niet verboden zijn. “Vlagvertoon, salueren en het lopen in militaire kleding is in ons land allemaal niet verboden,” zo stelt de woordvoerder van de gemeente Druten.  

Hij benadrukt dat er geen hard bewijs was dat de wet zou zijn overtreden. Volgens de woordvoerder heeft de gemeente over enkele vermoedens die men had “overleg gepleegd met de gespecialiseerde instanties”.    

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}