Drutense partij wil referendum over fusie met Wijchen: ‘Luisteren naar het volk’

Drutense partij wil referendum over fusie met Wijchen: ‘Luisteren naar het volk’

DRUTEN – De lokale partij Welzijn Druten wil dat inwoners naar de stembus stappen om hun mening te laten horen over de fusie met Wijchen. ‘Is de meerderheid van het volk tegen, dan moet er vanuit de raad goed geluisterd worden naar de uitslag van zo’n referendum’, vindt fractievoorzitter Haci Aslan.

Worden Wijchen en Druten binnenkort één? Het is dé discussie die de gemoederen momenteel flink bezighoudt in de gemeenten.

De ene partij focust volledig op de voordelen, de andere ziet juist alleen maar beren op de weg. 'We zijn geen anti-fusiefractie. Veranderingen juist zijn welkom’, begint Haci Aslan, fractievoorzitter van Welzijn Druten. ‘Maar dan moeten er wél meerwaarden zijn voor de burger, en die zien wij nu niet.’

Daarom dient de lokale partij tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een motie in waarmee zij oproept tot een referendum. Ze stelt voor om inwoners in maart 2021 te laten stemmen, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Dan hebben alle partijen genoeg tijd om hun campagnes voor of tegen de fusie te voeren. Tegen de tijd dat burgers klaar zijn om naar de stembus te stappen, dan zijn zij voldoende geïnformeerd om de juiste keuze te maken’, meent Aslan.

‘Luister naar het volk’

De gemeentebesturen van Wijchen en Druten riepen de raadsleden vorige maand op om na de zomer te starten met een draagvlakpeiling, zodat de mening van de burger in beeld wordt gebracht. Welzijn Druten wil net een stapje verder gaan. ‘Wij vragen met het referendum heel concreet: willen jullie, of willen jullie niet? En dan is het antwoord natuurlijk niet bindend. De gemeenteraad kan de uitslag altijd links laten liggen als hij dat wil’, legt Aslan uit. ‘Maar is de meerderheid van het volk tegen, dan moet de raad goed luisteren naar de uitslag.’

De komende tijd voeren Wijchense en Drutense partijen campagne om inwoners proberen voor te lichten over de voor- en nadelen van een fusie. Over negen maanden hakken de gemeenteraden officieel een knoop door.

Via onze mediapartner Omroep Gelderland.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}