Geen doodgeboren baby’s, wel Duitse soldaten en drenkelingen gevonden op Drutens kerkhof

Geen doodgeboren baby’s, wel Duitse soldaten en drenkelingen gevonden op Drutens kerkhof

DRUTEN – Twee burgers eisen eerherstel voor ongedoopte baby’s die buiten de muur van het katholieke kerkhof in Druten zijn begraven. Maar er zijn nooit kinderen gevonden in de grond, wel een aantal drenkelingen en Duitse soldaten. Dat blijkt uit een dossier van Defensie dat tot nu toe altijd geheim is gebleven.

Vroeger kwam het nog wel eens voor: moeders begroeven hun doodgeboren kinderen net buiten de muur van de katholieke begraafplaats. De kerk wilde namelijk geen grafjes van ongedoopte baby’s in heilige grond. Ook in Druten zou dit het geval zijn geweest.

Daarom startten twee burgers eerder dit jaar een initiatief om een speciale gedenkplek voor de vergeten kinderen in te richten. De gemeenteraad is inmiddels volop bezig met het dossier, maar nu blijkt er helemaal geen bewijs te zijn dat de baby’s er ook echt liggen.

Geen baby’s, wel nazi’s

De gravendienst van de Koninklijke Landmacht deed tussen 1995 en 2008 onderzoek naar het stuk grond waar de kinderen zouden liggen. Dat dossier is altijd strikt vertrouwelijk gebleven, tot nu.

Wat blijkt: tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er drie Duitse soldaten begraven op het Drutense kerkhof. Die hebben daar niet lang gelegen. Kort na de oorlog zijn ze namelijk overgeplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, Limburg.

Ook zijn er drie volwassen mensen gevonden, hoogstwaarschijnlijk drenkelingen. Die liggen daar nog wel. Van babygrafjes is geen sprake, maar dat betekent volgens de gemeente niet dat ze er nooit zijn geweest. “Hoe dan ook verandert dit de situatie. Het betekent namelijk dat je niet zomaar het perceel kan inrichten als gedenkplek”, vertelt wethouder Willy Brink.

Raadsleden zijn overdonderd: ze hebben inmiddels meer vragen dan antwoorden. Dus hoe nu verder?

Respect voor de doden

De inwoners die een gedenkplek willen, hopen dat de gemeente een opening maakt in de muur van het katholieke kerkhof. Zo kan er een verbinding worden gemaakt tussen de heilige begraafplaats en het stuk grond waar de drenkelingen zijn gevonden. Dan maakt het volgens de twee niet eens uit als er geen baby’s liggen: het gaat hen vooral om de boodschap.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Omroep Gelderland

Raadsleden vinden dat een mooi idee, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. “De buitenmuur is van de gemeente, de binnenmuur van de parochie. En het kerkbestuur ziet geen prioriteit om een doorgang te maken”, weet wethouder Brink. “Dus dat moeten we eerst goed overleggen.”

Bovendien liggen er drie drenkelingen. Hoewel ze geen grafsteen hebben, mag Druten niet zomaar alles doen met de grond waarin zij liggen. “Het is wettelijk zo geregeld dat je die grafrust moet respecteren. Zou je het perceel inrichten, dan ga je over graven lopen. Het is niet onze insteek om dat te doen.”

Kortom: er liggen nog een hoop uitdagingen voor de raad. De lokale politiek geeft aan het dossier deze maand nog eens goed onder de loep te nemen. Raadsleden sluiten een opening in de muur niet uit, maar dan moet de kerk wel eerst haar zegen geven.

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland, geschreven door Thomas Overdijk

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}