Gemeenten lopen veel toeristenbelasting mis door corona

Gemeenten lopen veel toeristenbelasting mis door corona

REGIO – Gemeenten in de regio lopen dit jaar veel geld aan toeristenbelasting mis. De hardste klappen vallen in Nijmegen en Wijchen, die ieder meer dan de helft van de inkomsten uit toeristenbelasting moeten missen.

Dat blijkt uit een berekening van het Centrum voor Geldzaken, een collectief van amateuronderzoekers die geldstromen van- en naar de overheid in kaart brengen. De berekening is gemaakt op basis van cijfers van het CBS en de branchevereniging van de toeristische sector.

Corona

Veel corona-maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar mensen zijn nog steeds terughoudend met reizen. Bovendien is het nog niet vanuit alle landen toegestaan om te reizen naar Nederland. Daardoor lopen gemeenten inkomen mis. Ten opzichte van de oorspronkelijke verwachting voor 2020 mist Wijchen 58 procent van de inkomsten uit toeristenbelasting. Nijmegen verdient 57 procent minder, Berg en Dal gaat er 12 procent op achteruit, Beuningen 11 procent. De gemeenten Druten en Overbetuwe heffen geen toeristenbelasting.

Het hele onderzoek is beschikbaar via het Centrum voor Geldzaken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}