Huisjesmelkers aangepakt: 'Anders blijven starters achter het net vissen'

Huisjesmelkers aangepakt: 'Anders blijven starters achter het net vissen'

DRUTEN – Huisjesmelkers moeten niet de kans krijgen om woningen zomaar weg te kapen, vindt de Drutense raad. Daarom onderzoekt de gemeente verschillende opties om met name starters te beschermen tegen beleggers die hun zoektocht naar een huis nog moeilijker maken.

Het is een flinke opgave om vandaag de dag een betaalbare woning te vinden. Tekorten op de huizenmarkt zorgen voor hoge huurprijzen, maar ook koopwoningen zijn vaak duur of niet beschikbaar. Vooral starters, senioren en mensen die wat minder te besteden hebben, vallen op die manier tussen schip en wal. Bovendien hebben woningzoekenden te maken met gehaaide beleggers die nieuwe huizen wegkapen, waarna ze die tegen hoge prijzen verhuren.

En dat is niet de bedoeling, vindt de Drutense politiek. “We willen dat startershuizen bij de doelgroep zelf belanden, niet bij investeerders”, begint Mustafa Enkür van de Dorpslijsten. “Daar moeten regels voor komen, anders blijven mensen achter het net vissen.”

Sinds mei 2020 mogen Nederlandse gemeenten een zogenaamde opkoopbescherming invoeren. Huizen met zo’n regeling kunnen dan niet meer door beleggers geclaimd worden. Daar wil Druten nu gebruik van maken, in combinatie met een zelfbewoningsplicht. Dat zou betekenen dat kopers van een huis er ook zelf in moeten wonen. Kortom: de lokale politiek haalt het zware geschut tevoorschijn in de strijd tegen huisjesmelkers.

‘Druten moet jong blijven’

Ook in Druten zijn woningen vaak snel verkocht, waardoor inwoners soms moeten uitwijken naar steden als Nijmegen. “Maar mensen die in Druten geboren en getogen zijn, moeten de kans krijgen om hier te blijven wonen”, vindt Enkür. “En dat willen ze vaak ook, want je woont hier dorps, maar hebt voorzieningen van de stad.”

Hij is van mening dat de toekomst van Drutense dorpskernen bij de jongere generaties ligt. “Als jongeren uit zo’n kern wegtrekken, gaat dat ten koste van de leefbaarheid. Scholen, verenigingen en ondernemingen overleven dat niet. Wil je een bruisende kern behouden, dan moet je ruimte creëren voor die doelgroep.”

We hopen eindelijk de regie te pakken

De opties om woningzoekenden te beschermen, worden nu door de wethouder onderzocht. “Het is iets waar de gemeente al een tijdje mee worstelt. Hiermee hopen we eindelijk de regie te pakken”, stelt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

Volgens hem schuilen lokale besturen met dit soort dossiers vaak achter landelijke regelgeving, waardoor ze de verantwoordelijkheid veel te makkelijk kunnen afschuiven. Dat wil hij nu voorkomen. “Maak het allemaal niet zo moeilijk. We zitten niet te wachten op allerlei ambtelijke constructies, Druten moet nu doorpakken. De tools zijn er, dus ik zie geen enkele reden om onze inwoners die bescherming niet te bieden.”

 

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}