Huisvestingsplan onderwijs: Eerst nieuwbouw ‘t Klòsterhûfke in Deest

Huisvestingsplan onderwijs: Eerst nieuwbouw ‘t Klòsterhûfke in Deest

DEEST – Van alle scholen in de gemeente Druten is het schoolgebouw van ’t Klòsterhûfke in Deest het eerst aan vervanging toe. De nieuwbouw moet in de eerstkomende vijf jaar zijn beslag krijgen.

Dat blijkt uit het vrijdag bekendgemaakte Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2019 – 2039. De nieuwbouw van ’t Klòsterhûfke vergt volgens het IHP een investering van ruim 2,2 miljoen euro. Het IHP is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen gemeente, schoolbestuur SPOM (basisscholen) en de Alliantie VO (bestuur Pax Christi College).

Druten echte onderwijs-gemeente

Wethouder Sjef van Elk van onderwijs omschrijft Druten als een echte onderwijs-gemeente. Hij is blij dat alle kernen van Druten ook in de komende jaren de beschikking zullen hebben over een basisschool. “In alle dorpen blijven de leerlingenaantallen de komende jaren duidelijk boven de ondergrens,” zegt Van Elk.

De afgelopen jaren was er wel sprake van krimp van het aantal leerlingen en heeft dat geleid tot enige leegstand binnen de scholen. In de nieuwste prognoses komt echter naar voren dat deze krimp in het basisonderwijs zich stabiliseert.

Een flink aantal schoolpanden is verouderd en daarom moeten er de komende 20 jaar nieuwe scholen worden gebouwd en worden er scholen gerenoveerd, zo staat te lezen in het IHP. Het Huisvestingsplan geeft ook een overzicht van alle investeringen die de komende 20 jaar waarschijnlijk nodig zijn.

Duurzaamheid sleutelwoord

Binnen tien jaar staan de basisscholen St. Victorschool in Afferden en de Octopus in Horssen voor nieuwbouw op de rol. In een later tijdvak komen basisscholen ’t Geerke in Puiflijk en de Appelhof in Druten aan de orde, waarschijnlijk met renovaties.

Duurzaamheid is bij alle nieuwbouw en renovaties het sleutelwoord, want de verouderde gebouwen hebben hoge exploitatielasten. Vooral qua isolatie en energiebesparing is er in de toekomst nog veel te winnen.

Wat betreft het voortgezet onderwijs is de VMBO locatie aan de Mr. Van Coothstraat van het Pax Christi College het eerst aan de beurt. Het schoolgebouw dateert uit 1970, waarna in 1997 nog onder meer een aula en een gymzaal zijn bijgebouwd. Voor het Pax Christi College zijn (over 5 tot 10 jaar) meerdere scenario’s mogelijk.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}