Langste nevengeul Nederland wordt officieel opgeleverd

Langste nevengeul Nederland wordt officieel opgeleverd

DEEST – De officiële oplevering van drie grote Waalprojecten, waaronder de Afferdense en Deestse Waarden in de gemeente Druten, wordt op zaterdag 28 september gevierd met een zogeheten Waaldag.

De gezamenlijke opening van de drie projecten vindt ´s ochtends plaats aan de Waalbandijk in Deest (Afferdense en Deestse Waarden) door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

In de Afferdense en Deestse Waarden is de langste meestromende nevengeul van Nederland gegraven. Het water uit de Waal stroomt bij Deest de 4,5 kilometer lange nevengeul in, en komt er bij Druten weer uit. De nevengeul moet de kans op overstromingen bij extreem hoog water verminderen.

Nieuwe riviernatuur

In de 285 hectare grote Afferdense en Deestse Waarden is 158 hectare aan nieuwe natuur aangelegd. Dankzij het project krijgen flora en fauna alle ruimte om zich te ontwikkelen, zowel op het land als in het water.

Ook de Loenensche Buitenpolder en de Heesseltsche Uiterwaarden, beide ten noorden van de Waal, worden zaterdag officieel opgeleverd. In de drie Waalprojecten is in totaal 444 hectare nieuwe riviernatuur tot stand gekomen, waar nadrukkelijk ook ruimte is om te recreëren.

Samenwerking overheden en inwoners

In de drie Waalprojecten zijn waterveiligheid, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand gegaan. Overal zijn meestromende geulen gegraven en uiterwaarden verlaagd, zodat deze gebieden meer water kunnen verwerken.

Door deze geïntegreerde aanpak zijn de uiterwaarden meer waardevolle gebieden geworden. Rijkswaterstaat wijst er op dat dit het resultaat is van jarenlange intensieve samenwerking tussen overheden en inwoners.

Werk aan rivieren eigenlijk nooit af

De bewoners en andere belangstellenden kunnen tijdens de Waaldag de resultaten van de herinrichting met eigen ogen tot zich nemen. De Waaldag in de Afferdense en Deestse Waarden duurt van 13.00 tot 17.00 uur

Volgens Rijkswaterstaat is het werk aan de rivieren eigenlijk nooit af. Door de klimaatverandering, het toenemend belang van de scheepvaart en de noodzaak van nieuwe riviernatuur, blijven er ook in de toekomst nieuwe uitdagingen

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}