Mening inwoners Wijchen over toekomstige grotere dorpengemeente wordt ook gepeild

Mening inwoners Wijchen over toekomstige grotere dorpengemeente wordt ook gepeild

WIJCHEN/DRUTEN – Zoals verwacht heeft de Wijchense gemeenteraad dinsdagavond gekozen voor een draagvlakonderzoek naar een bestuurlijke fusie met Druten met daarbij een enquête onder alle kiesgerechtigde inwoners. In de enquête die inwoners thuis ontvangen komt ook een vraag te staan over hoe men denkt over een eventuele grotere dorpengemeente ‘Land van Maas en Waal’ in de toekomst. Hoewel een meerderheid dit steunde, waren vier van de zeven Wijchense fracties tegen. In Druten werd dezelfde keuze gemaakt.

"Karakter dorpen beschermen"

Het voorstel om inwoners ook te vragen naar een eventuele toekomstige fusie met meer gemeentes in de regio komt van het CDA en werd gesteund door Kernachtig Wijchen en D66. "Ons toekomstbeeld is een grote dorpengemeente in het Land van Maas en Waal”, zegt Bjorn Derksen (CDA). “Als gemeente Wijchen moeten wij de verantwoordelijkheid nemen in de regio om tot die samenwerking als dorpengemeente te komen.” Kees van Galen (D66): “Het gaat erom dat we onze inwoners vragen in wat voor soort gemeente ze op termijn willen leven: een dorp dat tegen de stad aan schurkt, of een dorpengemeente met geheel eigen karakter dat versterkt en beschermd blijft in de toekomst. De grote stad heeft een sterke flank nodig van waaruit weerwoord gegeven kan worden.” Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen): “We zien het als een strategische stip op de horizon zitten om de identiteit van de dorpen te bewaken.”

Vertroebeling

Andere partijen vindt dat een vraag toevoegen over een andere fusie dan die met Druten het draagvlakonderzoek vertroebelt. “We moeten het onszelf niet onnodig ingewikkeld maken”, vindt Alice Peters-Vroom (VVD). Dat vindt ook wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen): “Het onderzoeksbureau zegt dat we daarmee het risico lopen verwarring te scheppen. In de enquête gaat over de samenwerking met Druten, en dan opeens is er een vraag over een grotere fusie.” Johan de Kievit (Sociaal Wijchen) vindt dat er met de vraag over een toekomstige dorpengemeente te veel op de zaken vooruitgelopen wordt: “Andere gemeenten kunnen zich hierdoor overvallen voelen. Zo maak je geen vrienden in de regio.” Het argument dat de Drutense gemeenteraad het voorstel ook aangenomen geeft, wekt bij de PvdA irritatie op. “Zullen we dan deze vergadering stoppen als we toch Druten gaan volgen?”, zegt fractievoorzitter Peter Gatzen. “Wij gaan over ónze beraadslaging.”

"Deze vraag leeft"

Derksen benadrukt dat de vraag leeft bij de inwoners. “Ik hoor vaak de vraag: waarom geen fusie met andere gemeentes in de regio?” De CDA-fractievoorzitter denkt niet mensen zich overvallen hoeven voelen door de vraag. “Die vraag hoeft er niet ‘opeens’ te zijn, hij kan aan het einde van de enquête staan, na een afsluiting van het eerdere onderwerp en een inleiding op dit onderwerp.” Het argument dat tegenstanders opwerpen dat inwonersavonden meer geschikt zijn voor deze vraag, verwerpt D66. Van Galen: “Daar bereik je veel minder mensen mee.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}