Ook Wijchen en Druten voeren tijdelijke versoepelingen in voor bijstandsuitkering jongeren

Ook Wijchen en Druten voeren tijdelijke versoepelingen in voor bijstandsuitkering jongeren

WIJCHEN/DRUTEN – Net zoals dinsdag al bekend werd voor Nijmegen, voeren ook de gemeentes Wijchen en Druten tijdelijke versoepelingen in voor regels rondom de bijstandsuitkering voor jongeren van 18 tot 27 jaar vanwege de coronacrisis. Dit doet men omdat veel jongeren werkzaam zijn of waren in de hard getroffen horeca-, evenementen- en cultuursectoren.

Vier weken zoektijd geschrapt

Gemeentes krijgen van de overheid de mogelijkheid om af te wijken van de regels van de Participatiewet voor deze doelgroep. Normaal gesproken zijn jongeren tot 27 jaar verplicht om eerst vier weken na hun bijstandsaanvraag te kijken of zij een baan of opleiding kunnen vinden voordat hun aanvraag voor een uitkering officieel wordt. Die zoektijd wordt nu tijdelijk geschrapt. “We zien tijdens deze coronacrisis dat er met name voor jongeren veel banen verdwijnen, in het bijzonder in de horeca”, zegt de Wijchense wethouder Nick Derks (VVD). “In deze uitzonderlijke tijd willen we jongeren snelle ondersteuning en inkomenszekerheid bieden.”

Bijverdienen naast uitkering

Jongeren krijgen ook de gelegenheid om naast een bijstandsuitkering nog wat geld bij te verdienen, door toe te laten dat gedurende 6 maanden 25 procent van hun inkomsten uit werk mogen krijgen, tot een maximumbedrag van 217 euro per maand. Ook mogen ze een vergoeding voor vrijwilligerswerk boven op hun uitkering hebben. “We willen graag dat jongeren actief bezig blijven”, zegt Derks. “Werken moet lonen en we hopen van harte dat ze in ieder geval een bijbaantje vinden om hun inkomen aan te vullen. Zo blijven ze werkfit, of met andere woorden: actief op de arbeidsmarkt.”

Effect op toeslagen

In de gemeente Wijchen hebben momenteel 71 jongeren een bijstandsuitkering, vertelt Derks. “Op het moment is het zo dat er 7 van hen direct profijt kunnen hebben van deze versoepelingen. Maar daar kunnen er natuurlijk meer bijkomen.” Beide versoepelingen gelden tot 1 juli 2021 en met terugwerkend kracht vanaf 1 november 2020. Wel is het belangrijk om in acht te nemen dat voor thuiswonende jongeren extra inkomsten in het huishouden nadelig kunnen uitpakken, omdat extra inkomsten een effect op toeslagen kunnen hebben. “Omdat wij willen voorkomen dat de vrijlating problemen voor de jongere of zijn ouder(s) oplevert, zullen wij thuiswonende jongeren hierop wijzen.” De vrijwilligersvergoeding is geen fiscaal loon en heeft geen effect op de toeslagen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}