Oppositie Druten: Wethouder en provincie spreken elkaar tegen

Oppositie Druten: Wethouder en provincie spreken elkaar tegen

DRUTEN – De provincie en wethouder André Springveld geven tegenovergestelde informatie over Westerhout-Zuid. Dat zei fractieleider Haci Aslan van Welzijn Druten, zondagmiddag op de radio in Studio de Streek, het actualiteitenprogramma van RN7.

Wethouder Springveld heeft meermalen verklaard dat de gemeente Druten geen financiële risico’s loopt met bedrijventerrein Westerhout-Zuid.

Tekst gaat verder onder de video.

Grootste financiële gevaar voor gemeente

Volgens Haci Aslan, een van de oppositieleiders in de gemeenteraad, blijkt uit diverse andere bronnen juist het tegendeel. Dat wordt duidelijk uit informatie die Welzijn Druten onlangs heeft gekregen vanuit de provincie. En volgens de Drutense ‘Begroting 2019’ is het potentieel grootste financiële gevaar voor de gemeente precies ‘Bedrijventerrein Westerhout-Zuid’.

De wethouder heeft op een raadsvergadering toegezegd dat hij bereid is om schriftelijk te bevestigen dat Druten geen financieel risico loopt. "Maar zo’n brief hebben we nog altijd niet ontvangen," zo zei Aslan in Studio de Streek.

Alleen achter gesloten deuren

De oppositie in de gemeenteraad van Druten was verbaasd dat het college van B&W de kwestie Westerhout-Zuid verder in beslotenheid wil afhandelen. Ook tegenover RN7 verklaarde het college: "Deze informatie over Westerhout-Zuid verstrekken wij alleen achter gesloten deuren."

Nóg verbaasder was de oppositie over de gebeurtenissen op donderdag 6 december. Er was afgesproken dat wethouder Springveld en het college ná de gewone raadsvergadering in een besloten gedeelte vragen van de oppositie over Westerhout-Zuid zou beantwoorden. Echter, na de reguliere raadsvergadering vertrok het college 'gewoon' naar huis.

Aslan: "Die besloten behandeling was aan ons toegezegd in een mail van 28 november. We hadden ons er helemaal op voorbereid. Nu hebben we maar schriftelijke raadsvragen gesteld, om zo alsnog antwoorden te krijgen op onze vragen. Zoals het allemaal gelopen is, dat baart ons zorgen."

Al ruim drie jaar geen grond verkocht

Westerhout-Zuid ligt aan de westkant van Druten, vlakbij West Maas en Waal, waar men volgens Aslan voortdurend bedrijfskavels weet te verkopen. Hij benadrukt dat op Westerhout-Zuid daarentegen al ruim drie jaar lang geen verkoopbord heeft gestaan.

Aan de locatie kan het volgens hem niet liggen. "Westerhout-Zuid is een modern en mooi industriepark nabij meerdere snelwegen. Het is een raadsel waarom we daar geen grond weten te verkopen," zegt de fractieleider van Welzijn Druten.

Geen goede verkoopstrategie

Aslan: "Springveld zegt al twee jaar lang dat er voldoende interesse is. Wat gaat er mis tussen ‘volop interesse’ en nooit iets verkopen? Er is duidelijk geen goede verkoopstrategie, maar dat blijft speculeren want ook wij weten het niet. Daarom moet het volgens ons nog een keer goed worden onderzocht."

De gemeenten in Gelderland hebben gezamenlijk te veel bedrijventerreinen aangewezen. Het kan goed zijn dat over enkele jaren bedrijventerreinen moeten worden geschrapt. Als Druten zelden of nooit grond verkoopt op Westerhout-Zuid, dan vervalt het straks mogelijk als bedrijventerrein. Dan is het weer gewoon landbouwgrond en moet de gemeente veel geld afboeken, want landbouwgrond is veel minder geld waard.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}