SMW Druten blij dat “college windturbines onvermijdelijk noemt”

SMW Druten blij dat “college windturbines onvermijdelijk noemt”

DRUTEN – De partij Sociaal Maas en Waal (SMW) is blij dat het Drutense college van B&W “de deur op een kier zet” wat betreft de aanleg van windturbines. Dat schrijft fractievoorzitter Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal maandag in een brief aan de gemeenteraad.

Uitdehaag wijst er op dat ook het college tot de conclusie is gekomen dat windturbines onvermijdelijk zijn, als Druten een energie-neutrale gemeente wil worden. “Wij waarderen dat zeer,” zegt Uitdehaag in de brief.

Provincie kan gemeente dwingen

Overigens constateert Sociaal Maas en Waal dat het mogelijk is dat de provincie in de toekomst de gemeente dwingt om windmolens te plaatsen. “En dan hebben we zelf geen invloed meer op de locatiekeuze,” aldus de fractievoorzitter van SMW.

Het huidige college heeft steeds gezegd dat er gedurende deze raadsperiode wat hun betreft er geen windturbines zullen komen.

Ondanks veel weerstand van andere partijen in de gemeenteraad dient Sociaal Maas en Waal toch opnieuw een eigen initiatiefvoorstel in over de energietransitie. Volgens SMW spreekt uit hun eigen plannen veel meer ambitie dan de huidige Drutense routekaart voor energietransitie. De partij zegt te hopen dat de gemeenteraad een extra stap wil zetten.

Lokale inkomenspolitiek

SMW wil een inkomensafhankelijke subsidieverordening ontwerpen, omdat er bij de laagste inkomensgroepen nauwelijks ruimte is om mee te betalen aan de duurzaamheidsplannen.

Formeel mag een gemeente geen lokale inkomenspolitiek bedrijven, maar volgens Dini Uitdehaag is dat maar betrekkelijk. Zo helpt de gemeente momenteel al de voedselbank, en zijn er extra voorzieningen voor mensen die moeten rondkomen van een erg laag inkomen.  

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}