Tienduizenden euro’s subsidie project Grote Werken Druten

Tienduizenden euro’s subsidie project Grote Werken Druten

DRUTEN – Het project ‘Grote Werken’ begon eenvoudig als plan voor een voorstelling in het Agoratheater in Druten, aan de hand van het gelijknamige boek. Inmiddels is het echter een veelomvattend project met een mini symposium, fotoserie, film, lezingen, tentoonstelling, cultuurquiz, informatiemarkt en een permanente expositie.

De negen verschillende subsidiegevers zijn goed voor een totale bijdrage aan het project van liefst 44.000 euro. Zo stellen de gemeenten Druten en West Maas en Waal elk 3.000 euro beschikbaar, is er 7.500 euro van het Regionaal Investeringsfonds en tien mille van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Geschiedenis van de regio

Alles is begonnen met het boek Grote Werken van Peter Deurloo, journalist van De Gelderlander, dat twee jaar geleden uitkwam. Het boek verscheen in een oplage van 1.000 exemplaren en was binnen drie weken uitverkocht, waarna weer een tweede druk op de markt kwam.

Grote Werken gaat over de geschiedenis van het Land van Maas en Waal en dan vooral de grote infrastructurele werken. Het behandelt de dijkverzwaringen, bruggenbouw, de grote ruilverkaveling en wegenaanleg. Dankzij deze werken is de regio goed bereikbaar geworden en opgestuwd in de vaart der volkeren.

Voorstelling Agoratheater

De lezingen door schrijver Peter Deurloo over het boek zijn steeds druk bezocht, wat aanduidt dat het een snaar heeft geraakt bij de inwoners. Naar aanleiding van dit boek ontstond het idee voor een voorstelling in het Agoratheater.

Volgens Jan Uitdehaag, voorzitter van het Agoratheater en drijvende kracht achter de Werkgroep Grote Werken, is het project vanaf dat moment enorm uitgebreid en hebben steeds meer organisaties en verenigingen aangehaakt.

Het hele plan komt vooral voort uit de wens van het Agoratheater om een project te realiseren dat in de streek is geworteld en met medewerking van organisaties, artiesten en vrijwilligers uit de streek. Het hele idee is nu uitgegroeid tot een grootschalig cultuurhistorisch project, met één of meerdere historische dagen in het theater.  

Alle doelgroepen

Dit sluit ook aan bij de opvatting van de gemeente Druten, dat het Agoratheater meer verbinding moet zoeken met de cultuur uit de regio. Volgens de gemeente moet men voorstellingen programmeren voor alle mogelijke doelgroepen: hoog- en laagopgeleid, jong en oud en mensen uit verschillende culturen.

Het is de bedoeling om met het project een breed publiek te bereiken van historisch en cultureel geïnteresseerde inwoners. Grote Werken is met name ook bedoeld voor kinderen van basisscholen en het Pax Christi College. Zo leren ze bijvoorbeeld over de cultuur, en de historische en geografische betekenis van de regio.

Officiële presentatie

De werkgroep hoopt 3.000 leerlingen van basisscholen uit de regio te bereiken. De jeugd maakt onder meer een (foto)expositie, werkstukken of videoproducties. Daarnaast brengen ze een bezoek aan de voorstelling.  

Voor senioren biedt Grote Werken een gelegenheid om terug te kijken op de geschiedenis van hun woonomgeving. Ouderen gaan met elkaar in gesprek om het verleden te herbeleven, een favoriete bezigheid van senioren.

Aangezien Grote Werken zoveel omvattend is, vergt het een lange voorbereidingstijd, zegt Jan Uitdehaag. De officiële presentatie van Grote Werken staat daarom pas gepland voor eind dit jaar, te weten 2 november.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}