Berg bij Gastenhuis Druten lijkt nu écht te verdwijnen

Berg bij Gastenhuis Druten lijkt nu écht te verdwijnen

DRUTEN – De actiegroep ‘Weg met de Berg’ pleitte aan het begin van de zomer van 2018 voor het weghalen van de berg voor het verzorgingshuis ‘Gastenhuis’ in Druten. “De berg blokkeert het uitzicht over het natuurgebied, en daarbij is het op een hoop afval geplaatst die hier niet thuis hoort,” vertelt actiegroeplid Jack van Bemmelen.

Na de indiening van een petitie van de actiegroep in oktober, heeft het college van Druten het voorstel gedaan om de berg tot een halve meter beneden maaiveld af te graven, en met een afdeklaag tot maaiveldniveau aan te vullen. De raadsbespreking moet echter nog plaatsvinden. Het totale project zal zo'n 600.000 euro kosten.

Tekst gaat verder onder de video.

Actie

De actiegroep ging afgelopen april de buurt door om handtekeningen op te halen. De petitie om de berg te verwijderen is in juni aan de gemeente aangeboden. “Voordat wij met de petitie begonnen, dachten buurtbewoners dat de berg binnen drie jaar weg zou zijn. Dat idee leefde ook bij mensen die destijds een huis hebben gekocht,” vertelt Van Bemmelen. Toen de gemeente aangaf dat dit niet het geval was, besloten de inwoners om een actiegroep te vormen. Dat pakte succesvol uit. “De gemeente heeft geluisterd, en ze hebben ons gedurende het hele proces scherp op de hoogte gehouden. Daar zijn we blij mee.”

Plannen

In oktober deed de gemeente tijdens een rondetafelgesprek met de actiegroep het voorstel voor het weghalen van de berg. Door het afscheid van burgemeester Luciën van Riswijk, en het overleg met het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de berg, werd de bijbehorende raadsvergadering uitgesteld. Nu zal deze op 31 januari plaatsvinden. In de tussentijd is ook aan alternatieven gewerkt. Een van die alternatieven is dat van Tuin- en Landschaparchitecten B.V. van Lindeloof, waarbij de berg gesplitst zou worden. Het college kan nog besluiten om voor dit alternatief te gaan, maar dat wordt niet in het huidige raadsvoorstel meegenomen. Van Bemmelen verwacht - samen met de rest van de actiegroep - dat er nog steeds animo is voor de originele plannen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}