Vos richt slagveld aan in kippenren van de Kubus: 'Er is nog maar één hen over'

Vos richt slagveld aan in kippenren van de Kubus: 'Er is nog maar één hen over'

DRUTEN – 14 kuikens, 5 hennen én de haan zijn vermoord. Een vos heeft toegeslagen en een slagveld aangericht in de kippenren van basisschool de Kubus in Druten. Bewakingscamera's van de school hebben geregistreerd hoe de vos te werk ging.

Op de beelden is te zien hoe het roofdier meerdere keren over het hek springt en dan zijn gang gaat. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur. De beelden maken indruk op groepsleider Raymond Hendriks: ''Ik begon met kijken om te checken of het om een vos ging. Op een gegeven moment ben ik gestopt, te luguber''

Verspreid over schoolplein

''In de ren, op het schoolplein en zelfs op de parkeerplaats lagen kuikens en kippen'', zegt Hendriks aangeslagen. Hij werd zaterdagochtend gebeld door een collega die de ontdekking deed. ''Die had alles al opgeruimd toen ik kwam. Gelukkig is het niet doordeweeks gebeurd, anders waren leerlingen de volgende ochtend geconfronteerd met het slagveld.'' De overgebleven hen heeft een veilig onderkomen gekregen, bij de oma van een leerling. 

Zijdehoeners

Hendriks zorgt voor de dieren op school. De kippen waren volgens hem heel bijzonder, echte 'showroommodellen'. De school had de zijdehoenders net een jaar. Het zijn aaibare kippen, met een zachte vacht. Blijkbaar toch een populair ras voor roofdieren. ''Vorig jaar verdween er één kip, later bleek dat een kat de boosdoener was, maar zoeiets als dit weekend gebeurde heb ik nog niet eerder meegemaakt. Gelukkg hebben we nog cavia's op school en een duivenpaar.''

Vaker raak 

Hendriks waarschuwt Drutenaren voor de vos. Hij heeft al van meerdere buurtbewoners gehoord dat ze gestopt zijn met het houden van kippen omdat er vaker een vos toeslaat in de omgeving. ''Houd kippen 's nachts goed binnen in een gesloten hok'', is zijn boodschap. Vooral mensen die in de buurt van de school wonen, aan de Irenestraat kunnen maar beter extra alert zijn.  

Of er nieuwe kippen worden aangeschaft is nog niet bekend. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}