Vuurwerk: knalfeest of klap in het gezicht?

Vuurwerk: knalfeest of klap in het gezicht?

REGIO – Waar oud en nieuw met vuurwerk voor veel mensen een knallend uiteinde is, is het voor veel anderen een klap in het gezicht, soms zelfs letterlijk. Ernstige ongelukken en andere incidenten werpen meer en meer een schaduw over de traditie van vuurwerk afsteken met oud en nieuw.

Zeker de laatste jaren heeft de discussie over het al dan niet verbieden van vuurwerk ook in onze regio serieuze vormen aangenomen. RN7 duikt in twaalf jaar geschiedenis van vuurwerkproblemen in onze regio.

Tijdens de jaarwisseling 2006-2007 was er al sprake van vuurwerkvandalisme. Zo werden er in de gemeente Nijmegen vijftig poepbakken opgeblazen. De schade aan de speciale containers voor hondenuitwerpselen liep op tot enkele tienduizenden euro’s. Om tijdens de volgende jaarwisseling nieuwe vernielingen te voorkomen, werd uit voorzorg besloten om de bakken tijdelijk te verwijderen. Ook de plastic afvalcontainers werden weggehaald. Naast vernielingen was er ook veel rookoverlast in de stad. In de jaarwisseling 2008-2009 was Nijmegen zelfs de stad met de hoogste concentratie smog in de lucht; er werd dat jaar 277 microgram fijnstof gemeten.

Verkeersborden en vuilnisbakken

Maar ook elders in de streek waren er ernstige ongeregeldheden. Zo hield de gemeente Overbetuwe een vuurwerkschade van 22.000 euro over aan de jaarwisseling 2009-2010, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Een grote schadepost betrof een tweetal plastic afvalcontainers die werden opengebroken en met vuurwerk werden opgeblazen. Over een periode van drie jaar (2008-2011) liep de schadepost van Overbetuwe op tot een totaal van circa € 100.000,-. Ook in Wijchen was het raak. Tijdens de jaarwisseling 2010-2011 werd er voor bijna 15.000 euro aan schade aangericht; met name aan verkeersborden en vuilnisbakken die massaal aan gruzelementen eindigden.

Duits vuurwerk

Gemeenten in de regio riepen burgers op om vuurwerkvandalisme en overlast te melden. Politie en gemeenten bundelden de krachten met als doel om (potentiële) daders snel te pakken. Zo werd er tijdens de jaarwisseling 2012-2013 een 16-jarige jongen aangehouden wegens het bezit van illegaal vuurwerk. Bewoners in de regio sloegen die jaren reeds massaal illegaal vuurwerk in over de grens. Duits vuurwerk, verkrijgbaar voor veel minder geld dan Nederlands, werd door consumenten spectaculairder bevonden. De illegale status van het vuurwerk weerhield hen er dan ook niet van om deze zwaardere vuurpijlen en potten in groten getale in huis te halen.

Gewonden

Ondertussen bleven de incidenten zich voordoen en vielen er ook geregeld gewonden. Zo liepen er jaarlijks enkele honderden mensen oogletsel op, waarvan enkele tientallen zelfs blind raakten aan één oog. Tijdens de jaarwisseling 2012-2013 behandelden oogartsen in Nijmegen 271 slachtoffers, waarvan er 25 blijvend blind raakten aan één oog. Bijna de helft daarvan waren omstanders die zelf geen vuurwerk hadden afgestoken. Het jaar daarna draaide de spoedeisende hulp van het Radboudumc overuren om slachtoffers te helpen die vuurwerkletsel hadden opgelopen aan vingers en handen. Onder de in totaal dertien gewonden waren ook vijf kinderen.

Meeste klachten

Tijdens de jaarwisseling 2014-2015 was Nijmegen een van de drie plaatsen in Gelderland waar de meeste klachten over vuurwerk werden ingediend. De meeste klachten in dat jaar gingen over zware vuurwerkbommen. Er waren ook dat jaar ernstige incidenten in Nijmegen. Zo liepen twee jongens van 12 en 13 ernstig hand-, oog- en oorletsel op door vuurwerk dat ze afstaken.

Terwijl de incidenten zich bleven voordoen, werd het goedkopere en spectaculairdere, maar illegale Duitse vuurwerk steeds populairder voor de regio om in te slaan. In de jaarwisseling 2016-2017 waren de vuurwerkverkooppunten in de Duitse grensregio als paddestoelen uit de grond geschoten. Zo werden er alleen al in het kleine Kranenburg meer dan tien plaatsen ingericht. Bij de Einkaufs Arena aldaar werd voor honderdduizenden euro’s aan vuurwerk verkocht aan Nederlanders. De totale vuurwerkschade van de jaarwisseling in heel Nederland liep dat jaar op tot 13 miljoen euro. Onder andere ook in Nijmegen en Lent raakten verschillende woningen onbewoonbaar.

30.000 kilo

Tijdens de laatste jaarwisseling was er over het geheel genomen minder vuurwerkoverlast- en schade in de regio. Toch maken de boa’s zich voor dit jaar grote zorgen over de aanstaande jaarwisseling. De problemen rond vuurwerk beginnen over het algemeen steeds vroeger en er worden ook steeds grotere hoeveelheden illegaal vuurwerk in beslag genomen. Zo was er begin december in heel Nederland al meer dan 30.000 kilo geconfisqueerd. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er op dat moment 16.000 kilo was ingenomen. De roep om verdere maatregelen tegen vuurwerk neemt dan ook verder toe, maar een algeheel verbod, landelijk of regionaal, is vooralsnog niet aan de orde.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}